111,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
111,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΥγείαΆγνοια των πολιτών για τον οικογενειακό γιατρό- Πώς να κάνετε εγγραφή!!

Άγνοια των πολιτών για τον οικογενειακό γιατρό- Πώς να κάνετε εγγραφή!!

Mετά πολλών εμποδίων, με το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών αντίθετο και τους πολίτες σε πλήρη σύγχυση σχετικά με τις νέες διαδικασίες προχωρά η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στη χώρα μας, μια μεταρρύθμιση που για την κυβέρνηση αποτελεί «σημαία» στον χώρο της Υγείας.

Tο βασικότερο στοιχείο, πάντως, είναι ότι δύο μήνες πριν από την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, υπάρχει άγνοια από τους πολίτες και στην Αχαΐα.

Και μπορεί οι πολίτες να ψάχνουν γιατρό για να γραφτούν στα μητρώα του αλλά οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί) και παιδίατροι-οικογενειακοί γιατροί που διαθέτει το σύστημα στην Πάτρα δεν επαρκούν για τους 200.000 και πλέον Πατρινούς.

Σε απάντηση αυτού, το Υπ. Υγείας έχει επιστρατεύσει τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, Αστικού και Αγροτικού Τύπου, οι οποίοι όμως υπηρετούσαν ήδη το σύστημα και δεν αποτελούν προσθήκη.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οι πολίτες αντιδρούν σε κλίμα σύγχυσης. Κάποιοι ψάχνουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό σκοντάφτοντας σε διάφορα εμπόδια: Από την απουσία σχετικής οργάνωσης-ενημέρωσης σε κέντρα υγείας έως και τεχνικές δυσκολίες για την ηλεκτρονική εγγραφή (π.χ. απαιτείται κωδικός taxisnet τον οποίο σε κάποια ζευγάρια με κοινή φορολογική δήλωση διαθέτει μόνο ένας).

Οι περισσότεροι παραμένουν «πιστοί» στον ιδιώτη γιατρό που επισκέπτονταν, όταν αυτός είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας πλέον το αντίτιμο της επίσκεψης.

Η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, θεωρεί ότι «το σχέδιο του υπουργείου έχει αποτύχει. Ξεκίνησε λάθος και δημιουργεί προβλήματα».

Μπορεί προς το παρόν η μη εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό να έχει κυρίως οικονομικό κόστος για τους πολίτες, ωστόσο από τις αρχές του επόμενου έτους θα είναι σοβαρότατο εμπόδιο για την πρόσβασή τους σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, καθώς θα ξεκινήσει η ισχύς τους συστήματος παραπομπών.

Έτσι, για να επισκεφθεί ένας πολίτης τον ειδικό γιατρό -πλην των επειγουσών καταστάσεων-θα πρέπει να πάρει παραπομπή από τον οικογενειακό.

Πώς θα βρείτε οικογενειακό γιατρό

Ήδη τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό, που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο e-dapy (edapy@eopyy.gov.gr).

Σε περίπτωση απουσίας από το ιατρείo, οι ιατροί πρέπει να στείλουν email στο Τμήμα Συμβάσεων Παρόχων ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ (d9.t1@eopyy. gov.gr) καθώς και στο edapy@eopyy.gov.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -
>

ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί (ή ξεραθεί)!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της ΑΡΜΟΝΙΑ, ή των Συντακτών της...

Πιο δημοφιλή