Οι 5 τρόποι που το στήθος αλλάζει μετά την εγκυμοσύνη
Είναι αναπόφευκτο – το στήθος σας μετά την εγκυμοσύνη είναι διαφορετικό απ’ότι πριν. Αυτή είναι η καταγραφή όλων όσων συμβαίνουν με το στήθος σας.
Μην τρομάξετε…σκεφτείτε ότι φέρατε στον κόσμο το παιδί σας και δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από αυτό. Όλα τα υπόλοιπα…φτιάχνονται
Περίμενα να δω το στομάχι μου να συστέλλεται και να διαστέλλεται μετά τις 2 εγκυμοσύνες που είχα, αλλά κανένας δεν μου είπε ότι θα καταλήξω με σουτιέν σε διαφορετικά μεγέθη! Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και ο απογαλακτισμός, το κάθε ένα από αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη ένα ταξίδι σε μαγαζιά με σουτιέν. Πρόσφατα το ανέφερα στο γκρουπ μαμάδων της 10-μηνών κορούλας μου, και όλες οι μαμάδες είχαν να που ιστορίες σχετικά με τις δραματικές αλλαγές που είδαν στο στήθος τους. Η Patricia D’Angelo, μητέρα της 18 μηνών Chloe, μας είπε ότι τα στήθη της μεγάλωσαν 5 φορές πάνω κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις αρχές του θηλασμού. Μέσα σε ένα χρόνο από την γέννηση της Chloe όμως, «τα στήθη μου μίκρυναν αρκετά νούμερα», είπε ευτυχώς.
1. Το στήθος αλλάζει «κατά την διάρκεια» της εγκυμοσύνης
Οι ορμόνες στην αρχή της εγκυμοσύνης προκαλούν αλλαγές στον ιστό του μαστού. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του μεγέθους του στήθους είναι ένα κοινό σύπτωμα εγκυμοσύνης. Οι ρώγες αλλά και τα στήθη είναι ευαίσθητα και όπως λέει και η Fjeld, “Ίσως παρατηρήσετε ότι θηλαία άλως (Η θηλαία άλως αποτελεί υποστρόγγυλη και ελαφρά επηρμένη περιοχή γύρω από τη θηλή με διάμετρο 1,5–6 εκατοστά) και οι θηλές γίνονται πιο σκούρες». (Για πολλές γυναίκες, αυτό το σκούρο χρώμα εξασθενεί μετά την εγκυμοσύνη.)
2. Το στήθος αλλά κατευθείαν «μετά» την εγκυμοσύνη
Το πρωτόγαλα είναι το τέλειο πρώτο φαγητό για ένα νεογέννητο μωρό, χαμηλό σε όγκο έτσι ώστε να μην διαταραχθούν τα νεφρά του μωρού, αλλά πλούσιο σε πρωτεΐνες, θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα. Παρέχει ό’τι χρειάζεται ένα μωρό μέχρι να «έρθει»το γάλα της μανούλας του. Υπάρχουν όμως και άλλα πλεονεκτήματα σε αυτό. “Το πρωτόγαλα παρέχει υψηλές δόσεις από αντισώματα τα οποία προστατεύουν το μωρό, που έρχεται από ένα αποστειρωμένο περιβάλλον όπως η μήτρα, στον κόσμο.» Εξηγεί η Fjeld, προσθέντωντας ότι τα φυσιολογικά βακτήρια από το πρωτόγαλα βοηθούν το μωρό να χωνέψει το γάλα όσο εκείνο αυξάνεται.”
Η Fjeld εξηγεί ότι, «μόλις αφαιρεθεί ο πλακούντας από τη μήτρα, τα επίπεδα ορμονών, ξεχύνονται έτσι ώστε το σώμα να παράξει περισσότερο γάλα.» Την τρίτη ή τέταρτη μέρα μετά τη γέννα, το πρωτόγαλα θα έχει αλλάξει σε πιο ώριμο γάλα, το οποίο θα μοιάζει ψυχρό λευκό και θα είναι πιο υδαρές από το πρωτόγαλα.
3. Το στήθος σας μόλις «έρθει» το γάλα
Η μαμά της μικρής Chloe πήγε να ψωνίσει σουτιέν θηλασμού μετά της γέννα. Θυμάται να λέει στην υπάλληλο, “Δεν ήξερα οτι υπήρχε τέτοιο νούμερο σε σουτιέν!” Το στήθος της Patricia είχε ήδη αυξηθεί αρκετά νούμερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μέσα σε μερικές μέρες από την γέννηση της Chloe το στήθος της μεγάλωσε πάλι. Ένιωθε ότι ήταν γεμάτο από γάλα και ηρεμούσε μόνο με τον συχνό θηλασμό.
Πολλές γυναίκες βιώνουν δραματικές αλλαγές στο στήθος του κατά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό καθώς ξεκινάει η παραγωγή του γάλατος για το μωρό τους. Η Fjeld τονίζει ότι ο συχνός θηλασμός είναι σημαντικός (το λιγότερο 8 με 12 φορές μέσα σε ένα 24ωρο). Το μωρό χρειάζεται συχνό τάισμα έτσι ώστε να πάρει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, και αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο άνετες. Έτσι κι αλλιώς, η συχνή εξάσκηση θα κάνει το μωρό σας να μάθει καλύτερα!
Αν το στήθος σας «γεμίσει» και νιώθετε άβολα, προσπαθήστε να το ζεστάνετε. Τα ζεστά μπάνια, ή ακόμη και τα ζεστά επιθέματα ή η τοποθέτηση ενός ζεστού μπουκαλιού τυλιγμένο σε μια μπλούζα, μπορεί να βοηθήσει τους αγωγούς να ανοίξουν. Αν το στήθος είναι τόσο γεμάτο που οι θηλές πλατιάσουν, προσπαθήστε να αντλήσετε μια μικρή ποσότητα γάλακτος αφού το ζεστάνετε με έναν από τους παραπάνω τρόπους. Η άντληση πριν τον θηλασμό μπορεί να ανακουφίση την πιεση της θηλής ή της θηλαία άλω έτσι ώστε το μωρό να μπορέσει να πιάσει σωστά.
Μερικά στήθη γυναικών τραυματίζονται – γίνονται κόκκινα, ερεθισμένα και είναι δύσκολο να τα αγγίξεις – καθώς το γάλα αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αληθινή κλινική περίπτωση αναφέρει “είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση πανομοιότυπη με το γύρισμα του αστραγάλου, όπου ο ιστός πρήζεται και προκαλείται φλεγμονή.
4. Όταν το ποτήρι σου τρέχει …
Για περίπου έξι εβδομάδες μετά την γέννηση του κάθε παιδιού μου κοιμόμουνα με στρώσεις από πετσέτες για να απορροφηθεί το γάλα που έσταζε από τα στήθη μου. η Annette Magled, ωστόσο, έσταζε γάλα μόνο στην πρώτη από τις 2 κόρες της. “Για τους πρώτους 7 μήνες, όποτε θήλαζε η μικρή Alexandra, το άλλο μου στήθος έσταζε,” αναφέρει η ίδια. Φορούσε επιθέματα στήθους μέσα στο σουτιέν για να απορροφήσουν το γάλα. Η Fjeld εξηγεί ότι “μερικές γυναίκες δεν στάζουν ποτέ, ενώ άλλες είναι μούσκεμα όλη την ώρα.” Και τα δύο είναι υπερβολικά, αυτό που είναι φυσιολογικό είναι κάτι ενδιάμεσο. Ακόμη και οι μητέρες που στάζουν άφθονο γάλα αναφέρουν ότι αυτό μειώνεται μετά από περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Για μερικές γυναίκες μόνο, αυτό συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του θηλασμού.
5. Κεφάλαιο Σ#ξ και Θηλασμός
Ο θηλασμός είναι μια δυναμική ορμονική διαδικασία που επηρρεάζει περισσότερα μέρη από το στήθος σας. Αν και οι περισσότεροι γονείς βρίσκουν ότι η σεξουαλική τους ζωή αλλάζει μετά την γέννηση ενός μωρού, οι θηλάζουσες μητέρες ενδέχεται να παρατηρήσουν συγκεκριμένες αλλαγές.
Breastfeeding is a powerful hormonal process that affects more than just your breasts. Although most parents find that their sex lives change after the birth of a baby, breastfeeding mothers may notice some specific changes. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να βιώσουν μερικά ή όλα από τα ακόλουθα:
• Καθόλου περίοδος. Μπορεί να μην έχετε περίοδο για αρκετούς μήνες μετά τη γέννα αν θηλάζετε αποκλειστικά και συχνά.
• Ο θηλασμός προσφέρει κάποια προστασία απένταντι στο ενδεχόμενο εγκυμοσύνης αλλά δεν είναι και απόλυτα ασφαλής. Μπορεί να έχετε ωορηξία πριν την πρώτη περίοδο σας μετά τη γέννα. Αν δεν θέλετε λοιπόν να πιάσετε ξανά παιδάκι, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την προστασία σας.
• Χαλαρώστε. Η μειωμένη λίμπιντο, η ξηρότητα του κόλπου και ο μειωμένος χρόνος διέγερσης είναι συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ειδικά στην αρχή. Ακούγεται συναρπαστικό; Ένα λιπαντικό και λίγη υπομονή – μπορούν να βοηθήσουν.
• Άουτς. Οι θηλάζουσες θηλές μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητες στην αρχή, θέλει προσεκτικές κινήσεις για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμού αλλά κυρίως τον πόνο.
• Προειδοποίηση πλυμμήρας. Κατά τη διάρκεια του σ#ξ και του οργασμού μπορεί να υπάρξει εκτόξευση γάλακτος, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Το τάισμα του μωρού ή η άντληση γάλακτος πριν έρθετε σε επαφή μπορεί να το αποτρέψει.
• Να μιλάτε. Να θυμάστε ότι παρότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο πως αντιδράτε σ#ξουαλικά μπορεί να είναι προφανείς σε εσάς, δεν ισχύει το ίδιο και για τον σύντροφο σας. Ενημερώστε τον για το τι σας κάνει να νιώθετε όμορφα, τι σας ευχαριστεί και προετοιμαστείτε να πειραματιστείτε. Μπορεί να ακούγεται πεζό, αλλά η σωστή επικοινωνία είναι πραγματικά το κλειδί στο να ανακαλύψετε μια ικανοποιητική σ#ξουαλική ζωή