Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Περισσότερα
    ΑρχικήΕντυπωσιακάΗ παχυσαρκία σχετίζεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου

    Η παχυσαρκία σχετίζεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου

    Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurology, δείχνει πως τα υπερβάλλον σωματικό λίπος και ειδικότερα αυτό που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, πιθανόν να συνδέεται με συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου.

    Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 9.652 ενήλικες, ηλικίας 55 ετών κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές μέτρησαν το δείκτη μάζας σώματος, το λόγο της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια ισχίου και το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους των εθελοντών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για τον προσδιορισμό του συνολικού όγκου του εγκεφάλου και των επιμέρους περιοχών του, καθώς και της φαιάς ουσίας.

    Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον όγκο του εγκεφάλου, όπως η ηλικία, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι συνήθειες καπνίσματος και η υπέρταση, οι ερευνητές παρατήρησαν πως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Επιπλέον, οι ενήλικες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και υψηλό λόγο περιφέρειας μέσης προς περιφέρεια ισχίου, που υποδηλώνει κεντρικού τύπου παχυσαρκία, βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φαιάς ουσίας.

    Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, μελέτες έχουν συσχετίσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου με ελάττωση της μνήμης και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, τα δεδομένα αναφορικά με την επίδραση του υπερβάλλοντος σωματικού λίπους δεν είναι ξεκάθαρα. Κλείνοντας, αναφέρουν ότι σύμφωνα με την παρούσα ανάλυση, φαίνεται ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία είναι πιθανό να συνδέεται με μείωση του όγκου του εγκεφάλου, αν και τονίζουν πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν η παχυσαρκία προκαλεί μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου ή το αντίστροφο.

    ΠΗΓΗ:.neadiatrofis.gr

    >

    ΑΡΜΟΝΙΑ

    Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

    Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

    Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

    ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

    ****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

    Τελευταία αρθρα