Σοβαρές ελλείψεις γιατρών, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του, μαστίζουν το Νοσοκομείο Λήμνου.
Σοβαρές ελλείψεις γιατρών μαστίζουν το Νοσοκομείο Λήμνου. Το επακόλουθο είναι να καταργούνται ή να ακυρώνονται ιατρικές πράξεις και να αναγκάζονται οι υπάρχοντες γιατροί να εφημερεύουν νυχθημερόν. Επιπλέον, πολλά περιστατικά πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές.
Όλ’ αυτά έχουν ως συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των 17.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού και των χιλιάδων τουριστών που κάθε καλοκαίρι το επισκέπτονται.
Στις καταγγελίες αυτές για το Νοσοκομείο Λήμνου προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι γιατροί, το Νοσοκομείο Λήμνου δεν διαθέτει καρδιολόγο και μαιευτήρα. Προσφάτως, εξ άλλου, υπήρξε πρόβλημα και με τα ορθοπεδικά χειρουργεία.
Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Για να μεταφερθεί ακτοπλοϊκώς ένας ασθενής στην κοντινότερη περιοχή με νοσοκομείο (Καβάλα ή Μυτιλήνη) χρειάζονται 4-5 ώρες. Και αυτό, εφ’ όσον δεν υπάρξει αναμονή έως ότου έρθει το πλοίο.
Οι ελλείψεις γιατρών
Όπως ενημέρωσε τον ΙΣΑ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λουκάς, το Νοσοκομείο Λήμνου παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα.
«Το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο δεν υπάρχει καρδιολόγος, διότι οι δύο υπηρετούντες βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια», αναφέρει. «Υπάρχει αναισθησιολόγος που έχει εφημερεύσει για 65 συνεχείς μέρες και χειρουργός που έχει εφημερεύσει για 50 συνεχείς ημέρες».
Επιπλέον, «δεν γίνονται τοκετοί στο νοσοκομείο και οι γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν για να γεννήσουν. Πρόσφατα ακυρώθηκαν αιφνιδίως ορθοπεδικά χειρουργεία ασθενών που ήταν ήδη νοσηλευόμενοι».
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ακόμα κι όταν υπήρχε έστω ο ένας καρδιολόγος, είχε αναγκαστεί να εφημερεύει επί 30 συνεχείς ημέρες.
«Το Νοσοκομείο Λήμνου αποτελεί τον πυλώνα της Δημόσιας Υγείας του νησιού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ. «Αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους, καθώς η κοντινότερη στεριά είναι στις τέσσερις ώρες με το πλοίο».
«Η εγκατάλειψη του Νοσοκομείου της Λήμνου αποδεικνύει την εγκληματική συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της χώρας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. «Είναι χρόνιο αίτημα να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να ενισχυθεί υγειονομικά η ακριτική Ελλάδα, ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα. Το Υπουργείο Υγείας έχει μεγάλες ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που έχει πολλές δυσμενείς επιπτώσεις».