ΔΙΑΚΟΠΕΣ :Καιρός για ξεκούραση, ανάγκη για όλους!

0
213

Της Αννας Φωτού*

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια , είναι αναγκαιότητα. Δεν έχει σημασία η διάρκεια αλλά να επιτευχθεί ο σκοπός , ο οποίος  είναι η «αποσυμπίεση» και η διακοπή της καθημερινής ρουτίνας από καταναγκασμούς και υποχρεώσεις . Διακοπές και ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα μας , σημαίνουν θάλασσα , μπάνια και παιχνίδι για τα παιδιά αλλά και μια ανάσα ξεκούρασης για τους μεγάλους . Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου χρειάζεται προγραμματισμό και καλή οργάνωση αλλά κυρίως πολύ καλή συνεννόηση με όλους τους συμμετέχοντες . 

Διακοπές για γονείς και παιδιά

Στις διακοπές σταματούν τα διαβάσματα επιτέλους, σταματούν και οι διαφωνίες για τα καθημερινά προγράμματα Δεν ακούγονται πια οι προτάσεις «τελείωνε , πρέπει να κοιμηθείς , αύριο έχεις σχολείο και το πρωί δεν θα μπορείς να σηκωθείς ». Καιρός για ελεύθερο παιχνίδι λοιπόν!

Για αυτό το διάστημα των διακοπών , οι γονείς επιβάλλεται να ξέρουν που θα περάσουν το καλοκαίρι τους , που θα πάνε τα παιδιά τους και που οι ίδιοι , πως θα περάσουν εκεί και τι χρειάζονται τα παιδιά . Είτε τα παιδιά διαμένουν τα καλοκαίρια με τους παππούδες , είτε στις κατασκηνώσεις , χρειάζεται κάθε παιδί να έχει μαζί του βιβλία , παιχνίδια, ηλεκτρονικά και ότι άλλο συμφωνήθηκε με τους γονείς του. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κάποιος τις γκρίνιες που προκύπτουν με τα παιδιά γιατί ξεχάστηκε στο σπίτι κάποιο παιχνίδι ή κάτι άλλο , «μοναδικό και ιδιαίτερο», ικανό να χαλάσει τις διακοπές όλων .

Είναι ευκαιρία για τα παιδιά να αλλάξει ο χρόνος που ξυπνάνε ή κοιμούνται , αλλά και ο τρόπος που οργανώνεται το καθημερινό τους πρόγραμμα . Για τους γονείς που θα έχουν τη δυνατότητα των διακοπών μαζί με τα παιδιά τους , ανεξαρτήτως ημερών, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους μεγάλους να επιβάλουν στον εαυτό τους ότι θα αποβάλουν τις χειμωνιάτικες συμπεριφορές . Χρειάζεται προσωπική υπόσχεση ότι σ’αυτές τις διακοπές δεν θα υπάρχουν προστριβές και καβγάδες . Για τους γονείς , να θυμούνται ότι τα διαστήματα των διακοπών που όλοι μαζί συμμετέχουμε είναι πολύτιμες αναμνήσεις των παιδιών και η δύναμη τους διατηρείται καθ’ολη τη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι ευκαιρία για συναντήσεις χωρίς πρόγραμμα με συγγενείς , φίλους που διαμένουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού , αλλά κυρίως είναι ανάγκη να γνωρίσουν τα παιδιά μας καλύτερα παππούδες , συγγενείς , φίλους και να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όμορφα πανηγύρια με συγχωριανούς , δηλαδή να ζήσουν τα παιδιά την θέση τους σε μια ασφαλή κοινωνική εκδήλωση και να κατανοήσουν την έννοια του «ανήκειν» . Είμαι μέλος μιας μικρής κοινωνίας , γνωρίζω τον τρόπο καλά , γνωρίζω τον τρόπο που ζουν , που γλεντούν , ανήκω χωρίς να φοβάμαι και ελεύθερα συναναστρέφομαι , στοιχεία που δύσκολα επιτρέπονται στο αστικό τοπίο της πόλης . Η συμμετοχή μου ως παιδί ή ως έφηβος ή ως γονιός μου χαρίζει δύναμη , ευχαρίστηση , αναγνώριση , σιγουριά .

Αυτή η απρόσκοπτη συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας μαζί με την οικογένεια μου , μου δίνει θάρρος , σιγουριά και ταυτότητα .

Γονείς δημιουργείστε καλοκαιρινές δράσεις με τα δικά σας αλλά και με άλλα παιδιά . Γίνετε για λίγο συνομήλικοι μαζί τους και μάθετε από το ίδιο σημείο εκκίνησης .

Η γνώση δεν έχει ηλικιακά όρια.

Διακοπές για  ενήλικες

Επιτέλους για τους εργαζόμενους λίγος ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό τους .

Η καθημερινότητα ορίζεται περισσότερο από την επιθυμία και την διάθεση και ελάχιστα από την υποχρέωση .

Οι διακοπές προσφέρουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούμε θέματα που μας απασχολούν , να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πραγματοποιήσει επιθυμίες που τον χειμώνα δεν μπορούσε π.χ. να τελειώσουμε ένα βιβλίο που είχαμε ξεκινήσει .Όμως για τους ενήλικες οι διακοπές θέλουν φροντίδα και οργάνωση , που θα πάμε , με ποιους , ποια η συμφωνία μας , σε ποια οικονομικά πλαίσια θα κινηθούμε . Όλοι μας έχουμε την εμπειρία να φύγουμε με φίλους με τις καλύτερες προδιαγραφές και διαθέσεις , και να επιτρέψουμε απογοητευμένοι και τσακωμένοι .Λέγεται ότι τον φίλο σου ,τον σύντροφο σου ή τον κουμπάρο σου τον γνωρίζεις πραγματικά και συνεχίζεις ή διακόπτεις σχέσεις μαζί του αναλόγως πως περάσατε στον ελεύθερο χρόνο σας. Ίσως γιατί οι διακοπές είναι αυτός ακριβώς ο ελεύθερος αδόμητος χρόνος που ο καθένας δείχνει τον πραγματικό εαυτό του και οι συμπεριφορές είναι οι προσωπικές επιλογές και όχι οι επιβαλλόμενες από κοινωνία , οικογένεια , δουλειά . Αυτή ακριβώς θεωρούμε ότι είναι η πραγματική δυσκολία των διακοπών «ο καθείς να πράξει ελεύθερα» .  

Είναι κάτι που ζητιέται πολύ , αλλά δεν πραγματώνεται εύκολα.

Στον ελεύθερο αδόμητο από άλλους χρόνο, ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται άγχος ή ανησυχία. Χρειάζεται να δομηθούν όλα από το ίδιο π.χ. που θα πάω , με ποιους κ.λ.π. Ίσως για αυτό οι άνθρωποι που δεν έχουν τη πολυτέλεια του χρόνου ,διαλέγουν ένα έτοιμο πακέτο διακοπών , όπου όλα τα οργανωτικά τα έχουν φροντίσει άλλοι και έτσι νιώθουν ότι ξεκουράζονται .

Για κάθε άνθρωπο οι διακοπές είναι θέμα επιλογής . Αξίζει όμως να δοκιμάζουμε καινούριες και διαφορετικές εμπειρίες , με οργανωμένο τρόπο από ταξιδιωτικό γραφείο , σε ενοικιαζόμενους χώρους , σε κάμπινγκ ή με κάποιο άλλο τρόπο έτσι ώστε να μην ζούμε την επαναλαμβανόμενη συνθήκη.

Το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας  ελεύθερο χρόνο που θα περάσουμε  παρέα με φίλους , συγγενείς και γνωστούς . Να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας , να μείνει στην κατήφεια της εποχής και στην ατελείωτη λίστα των υποχρεώσεων . Για αυτό χρειάζεται η επίγνωση του μέχρι που μπορεί να πάει ο καθένας φέτος διακοπές και με ποια παρέα. Τολμήστε και κάνετε προτάσεις σε  ανθρώπους που επιθυμείτε αλλά κυρίως οργανωθείτε νωρίτερα , μην αφήνετε τις διακοπές σας , σαν μια δουλειά της τελευταίας στιγμής . Διαλέξτε και επιτρέψτε στον εαυτό σας , να επιστρέψει γεμάτος ξεκούραση και επιθυμία για νέα πράγματα .

Καλές Διακοπές !!!

* Η κ. Αννα Φωτού είναι Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρία, είναι δε κάτοχος Ευρωπαϊκού Ψυχοθεραπευτικού Διπλώματος, The European Association for Psychotherapy (EAP).

fotou@otenet.gr