Απεργία ΜΜΜ: Τι λέει ο νόμος για όσους δεν καταφέρουν να πάνε στη δουλειά τους

0
334

Με αφορμή την απεργία των ΜΜΜ την Τρίτη, να ενημερώσουμε πως ο νόμος λέει ότι ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για το μισθό-μεροκάματο, αν ύστερα από συνεχή παροχή εργασίας εμποδίζεται να εργαστεί από σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

Η αποχή του εργαζόμενου από την εργασία του λόγω απεργίας των μέσων μεταφοράς αποτελεί σπουδαίο λόγο, για τον οποίο ο τελευταίος δε φέρει υπαιτιότητα.

Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά: Η αξίωση των δεδουλευμένων-μεροκάματου μπορεί να γίνει μόνο αν είναι απολύτως και αντικειμενικά αδύνατη η προσπάθεια προσέγγισης του τόπου εργασίας του.

Αν δηλαδή, ο εργαζόμενος να εξάντλησε κάθε αντικειμενική δυνατότητα που είχε να προσέλθει (ταξί, προαστιακός, μετρό, λεωφορείο, συνοδό μέσο, πόδια κτλ.)

Λάβετε υπόψη και τη μελέτη του Χ.ΓΚΟΥΤΟΥ, Καθηγητή εργατικού δικαίου.

Στα κωλύματα εργασίας κατά τα άρθρα 657, 658 Α.Κ. εμπίπτει η περίπτωση:

β) Όταν τα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν ή δεν θα λειτουργήσουν, είτε ένεκα των αμέσως παραπάνω λόγων, είτε ένεκα απεργίας των εργαζομένων σε αυτά (και εφόσον ή χρήση των ταξί που κυκλοφορούν είναι υπερμέτρως επαχθής για τον μισθωτό), είτε για άλλους λόγους.