Πετάξτε τα συμπληρώματα διατροφής», προειδοποιεί γνωστός καθηγητής

0
362

Ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος προτρέπει τους καταναλωτές να στραφούν στα εποχιακά προϊόντα

«, τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος.

Ερωτηθείς για το αν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνει ένας στους δύο Έλληνες, είναι ωφέλιμες, ο κ. Καφάτος απάντησε:

«Για τις εταιρείες που τα παράγουν και τα διακινούν είναι εξαιρετικά ωφέλιμα γιατί πλουτίζουν. Στην υγεία μας όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι, αλλά τη βλάπτουν μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης».

Ο κ.  Καφάτος, υπογράμμισε, επίσης, ότι η υπερβολική και χρόνια κατανάλωσή τους αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τους θανάτους για όλα τα νοσήματα.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η χρήση τους για λίγες μόνο εβδομάδες δικαιολογείται όταν έχουμε ανεπάρκεια σε κάποια ουσία. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας η έλλειψη βιταμίνης D (η βιταμίνη του ήλιου) ή Β12.

kal12
Αντώνης Καφάτος

«Πετάξτε τα και αγοράστε εποχιακά προϊόντα»

froyta

Ο κ.  Καφάτος σημείωσε ότι η ισορροπημένη με φρέσκα εποχιακά προϊόντα εξασφαλίζει στον οργανισμό μας όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται, ενώ εξήγησε ότι οι παρακάτω συνήθειες, θα εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

– Έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό 15-20 λεπτά ημερησίως.
– Εποχιακά φρούτα 4-5 την ημέρα και 4 φλιτζάνια λαχανικά, δύο ωμά, δύο μαγειρεμένα.
– Διατροφή με όσπρια και λαχανικά και ελαιόλαδο 50-100 γραμμαρίων αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους.
– Μέλι με καρύδια αν νιώσουμε την ανάγκη για γλυκό.
– Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα)τις μισές ημέρες του χρόνου.
– Κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.