Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Περισσότερα
    ΑρχικήΥγείαΠαγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας: Αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα

    Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας: Αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός).

    Σήμερα περισσότεροι από 2.300.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ΣκΠ.

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση απομυελινοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται από βλάβη στη μυελίνη – ένα λιπαρό υλικό που μονώνει τα νεύρα, ενεργώντας σαν την επικάλυψη ενός ηλεκτρικού καλωδίου.

    Η μυελίνη επιτρέπει σε ένα νεύρο να μεταδώσει γρήγορα τα σήματα από και προς τον εγκέφαλο. Είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία μεταδίδονται αυτά τα σήματα που επιτρέπουν ομαλές, γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις να εκτελούνται με λίγη συνειδητή προσπάθεια.

    Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, η απώλεια της μυελίνης (απομυελίνωση) συνοδεύεται από μια διατάραξη της ικανότητας των νεύρων να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα προς και από τον εγκέφαλο.

    Αυτό παράγει τα διάφορα συμπτώματα της ΣκΠ. Οι περιοχές όπου η μυελίνη χάνεται (πλάκες ή βλάβες) εμφανίζονται ως σκληρυμένες (ουλές) περιοχές: στη σκλήρυνση κατά πλάκας αυτές οι ουλές εμφανίζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

    Η διάγνωση της ΣκΠ απαιτεί να επιβεβαιωθούν συμπτώματα σε τουλάχιστον δύο περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία έχουν συμβεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

    Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Τα πιο κοινά συμπτώματα

    Κούραση

    Εμφανίζεται σε περίπου 80% των ανθρώπων, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα να λειτουργούν στο σπίτι και την εργασία και μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πρώιμο σύμπτωμα σε ένα άτομο που αλλιώς δεν έχει άλλα προβλήματα που περιορίζουν την δραστηριότητά του.

    Δυσκολία στο περπάτημα

    Σχετίζεται και εξαρτάται με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως αδυναμία, σπαστικότητα, απώλεια της ισορροπίας, μείωση αισθητηριακών ερεθισμάτων και κούραση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με φυσικοθεραπεία, βοηθητικές θεραπείες και φάρμακα.

    Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

    Το μούδιασμα του προσώπου, του σώματος, ή των άκρων (χέρια και πόδια) είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα που βιώνουν όσοι τελικά διαγιγνώσκονται με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

    Σπαστικότητα

    Αφορά την ακαμψία και ένα ευρύ φάσμα από ακούσιους μυϊκούς σπασμούς. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άκρο, αλλά είναι πολύ πιο συχνή στα πόδια.

    Αδυναμία

    Προκύπτει από την απραγία των μυών ή από την βλάβη στα νεύρα που διεγείρουν τους μυς. Μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με κάποιες μεθόδους αποκατάστασης και με τη χρήση βοηθημάτων κινητικότητας.

    Προβλήματα όρασης

    Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της ΣΚΠ για πολλούς ασθενείς. Αν αρχίσετε να έχετε θολή όραση, κακή αντίθεση ή αντίληψη χρωμάτων και τον πόνο κατά την κίνηση των ματιών, τότε πρέπει να πάτε να κάνετε εξετάσεις άμεσα.

    Ζαλάδα και ίλιγγος

    Τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να αισθάνονται ότι χάνουν την ισορροπία τους, ή ότι έχουν ελαφριά ζαλάδα συχνά-πυκνά. Επίσης μπορεί να έχουν την αίσθηση ότι οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους «γυρίζουν ασταμάτητα» (ίλιγγος).

    Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη

    Η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, η οποία εμφανίζεται σε τουλάχιστον 80% των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μπορεί να αντιμετωπιστεί συνήθως αρκετά επιτυχώς με φάρμακα, διαχείριση των υγρών του οργανισμού και διαλείπων αυτο-καθετηριασμό.

    Σεξουαλικά προβλήματα

    Οι σεξουαλικές σας αποκρίσεις μπορεί να επηρεαστούν από βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και από άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση και σπαστικότητα, και από ψυχολογικούς παράγοντες.

    Προβλήματα στο έντερο

    Η δυσκοιλιότητα είναι μια ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, όπως είναι και η απώλεια του ελέγχου των εντέρων. Μπορείτε να διαχειριστείτε τα προβλήματα αυτά μέσω προσεγμένης διατροφής, επαρκούς πρόσληψης υγρών, σωματικής άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής.

    Πόνος

    Διάφορα σύνδρομα πόνου είναι συχνά σε άτομα με ΣΚΠ. Σε μια μελέτη, το 55% των ασθενών είχε «κλινικά σημαντικό πόνο» κάποια στιγμή και σχεδόν οι μισοί είχαν κάποιον χρόνιο πόνο.

    Γνωστικές αλλαγές

    Αυτές αφορούν μια σειρά από λειτουργίες υψηλού επιπέδου του εγκεφάλου, που επηρεάζουν περισσότερο από το 50% των ατόμων με ΣΚΠ. Τέτοιες αλλαγές είναι η δυνατότητα επεξεργασίας εισερχομένων πληροφοριών, όπως και η δυνατότητα να μάθουν και να θυμούνται νέες πληροφορίες, να μπορούν να οργανώσουν και να επιλύσουν προβλήματα, να εστιάσουν την προσοχή του και να αντιλαμβάνονται με ακρίβεια το περιβάλλον.

    Συναισθηματικές αλλαγές

    Αυτές μπορεί να είναι μια αντίδραση στις πιέσεις της καθημερινότητας με ΣΚΠ, καθώς και αποτέλεσμα νευρολογικών αλλαγών και προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έντονη κατάθλιψη, εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και επεισόδια ανεξέλεγκτου γέλιο και κλάματος θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και τις οικογένειές τους.

    Κατάθλιψη

    Μελέτες έχουν δείξει ότι η κλινική κατάθλιψη (η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης) είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΣΚΠ. Είναι πιο συχνή μεταξύ των ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από ό,τι στο γενικό πληθυσμό ή σε άτομα με πολλές άλλες χρόνιες, εκφυλιστικές παθήσεις.

    πηγή: Iatropedia.gr

    >

    ΑΡΜΟΝΙΑ

    Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

    Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

    Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

    ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

    ****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

    Τελευταία αρθρα