Για την ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα 5 Ιουνίου 2020, Ο Περιφερειάρχης κ. Γ.Πατουλης διοργάνωσε χθές 4 Ιουνίου για την Ανακύκλωση και τη διαχείριση βιοαποβλήτων

0
115

Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη
«Βιοαπόβλητα στην Αττική: η κυκλική οικονομία στην πράξη»

Κυρίες και κύριοι,

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Αγαπητοί Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων, Εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγαπητά μέλη του ΕΣΔΝΑ

Αυτή η τηλεδιάσκεψη αποτελεί την πρώτη συνάντηση όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την πανδημία. Και γίνεται σε μία συμβολική στιγμή με αφορμή την Παγκόσμια Περιβάλλοντος.

Και θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους σας διότι παρατηρώ συστηματικά τη μεγάλη προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον ΕΔΣΝΑ,

το επιστημονικό δυναμικό και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που κατάφεραν με 20% λιγότερο προσωπικό λόγω ειδικών αδειών, να κρατήσουν την Αττική καθαρή και την λειτουργική εν μέσω καραντίνας και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή.

Και τους αξίζουν δημόσια συγχαρητήρια για αυτό, γιατί με τον αγώνα και την υπερπροσπάθεια τους συνέβαλλαν στο να προστατευτεί η δημόσια υγεία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Γιατί πιστεύω ότι όλοι μας εργαζόμαστε με ένα κοινό στόχο-όραμα : να κάνουμε την Αττική, Περιφέρεια -πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων.

Αξιοποιώντας παράλληλα την εμπειρία που αποκομίσαμε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε το φλέγον θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, που αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα σε όλο το οικοσύστημα των απορριμμάτων.

Τι μας δίδαξε η πανδημία:

 • Η υγεία του ανθρώπου είναι σε άμεση συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή, με την υγεία του οικοσυστήματος
 • Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνεπάγεται γεωμετρική αύξηση των κινδύνων για την υγεία
 • Το περιβάλλον μας επιστρέφει πίσω με δραματικό τρόπο την επιβάρυνση που του προκαλεί των πόρων του
 • Η συστηματική ενημέρωση των πολιτών οδηγεί σε υπεύθυνη συμπεριφορά προς όφελος της υγείας και της ζωής τους και στην ορθολογικότερη συμπεριφορά προς τον πλανήτη

Το βασικό όμως δίδαγμα της πανδημίας, είναι ότι η στροφή προς την κυκλική οικονομία, που είναι και κεντρικός πυλώνας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όρος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ευμάρεια των πολιτών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση και εξέλιξη του παραγωγικού μας μοντέλου.

Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, απαιτεί την πειθαρχημένη συμμετοχή και στήριξη των πολιτών. Και αυτό, προϋποθέτει την ολοκληρωμένη, συστηματική και εντατική ενημέρωση τους. Ακριβώς το ίδιο απαιτείται και για την επιτυχία της ανακύκλωσης: μοιράζουμε κάδους και απορριμματοφόρα για τα βιοαπόβλητα, αλλά

χωρίς συστηματική ενημέρωση και καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών,

χωρίς μόνιμη υπενθύμιση και απαντήσεις στα ερωτήματα τους,

χωρίς την ειλικρινή συνεργασία και ενότητα Περιφέρειας και Δήμων

δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι μας.

Σήμερα δεν στήνουμε μια διαδικτυακή συζήτηση, για να μιλήσουμε με βάση γενικόλογα προγράμματα και υποσχέσεις.

Σήμερα θα μιλήσουμε για πραγματικά ζητήματα που προέκυψαν την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική,

αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα και τα διδάγματα της περιόδου της πανδημίας.

Βλέπετε, αν κάτι μας ξεχωρίζει ως αντίληψη από προηγούμενες Διοικήσεις είναι το εξής απλό:

εμείς έχουμε σχέδιο , ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο.

Επίσης έχουμε ευελιξία, να προσαρμόζουμε συνεχώς το πρόγραμμα μας και την πορεία υλοποίησης του με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Και τέλος , έχουμε τη σταθερή πεποίθηση ότι οφείλουμε το σχέδιο που έχουμε να το υλοποιήσουμε μαζί με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί κανένα σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία, αν δεν έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Αττικής.

Σήμερα λοιπόν έχω τη χαρά να μπορώ να ισχυριστώ ότι πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής της Αττικής, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.

Έχουμε κάνει μια νέα αρχή για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Θα σας θυμίσω ποιες ήταν οι δεσμεύσεις μας στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στο Ζάππειο, στις 30 Ιανουαρίου .

Δεσμευτήκαμε πριν από 4 μόλις μήνες για:

 • Νέο ΠΕΣΔΑ
 • Τοπικά Σχέδια
 • Μεγάλη Καμπάνια Ευαισθητοποίησης
 • Πράσινες γωνιές
 • Υλοποίηση Μονάδων Επεξεργασίας
 • Διανομή Ειδικών Κάδων Ανακύκλωσης
 • Κινητά Πράσινα Σημεία
 • Εξοπλισμός Βιοαποβλήτων
 • Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων

Στο διάστημα που μεσολάβησε, δεν χάσαμε ούτε μία μέρα χρόνο.

Ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας, συνεχίσαμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα,

σε συνεννόηση με τους Δήμους,

αξιοποιώντας τη γνώση των ειδικών επιστημόνων με τους οποίους συνεργαζόμαστε,

κάθε μέρα που περνά ερχόμαστε όλο και πιο κοντά

στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας.

Αποδεικνύουμε μέρα με τη μέρα, ότι είμαστε μια Διοίκηση που μπορεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που κανένας δεν έλυσε τα προηγούμενα χρόνια.

Η Αττική δεν θα είναι το μαύρο πρόβατο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θα ανατρέψουμε την εικόνα, όπως την ανέτρεψε και η χώρα μας, που κατάφερε μέσα σε δύο μόλις μήνες να καταστεί από «μαύρο πρόβατο», σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ξεπερνώντας σε επιδόσεις χώρες πολύ ισχυρότερες, οργανωτικά, οικονομικά και υγειονομικά.

Και είμαι βέβαιος ότι τόσο οι πολίτες όσο και η κυβέρνηση αλλά και οι δήμοι αναγνωρίζουν ότι και η συνεισέφερε καταλυτικά στην επιτυχή διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Αυτό αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει γνώση, υπάρχει σχέδιο αλλά και βούληση να αναλάβεις δράση, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Κι εμείς ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε γνώση, θέληση κι αποφασιστικότητα να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα

και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε ,

με τη στήριξη όλων των Δήμων της Αττικής.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε.

Σας θυμίζω ότι στις 30 Ιανουαρίου δεσμευθήκαμε ότι:

 • ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα λοιπόν σας ανακοινώνω ότι έχουμε ανάδοχο. Η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να έχουμε ένα πρώτο προσχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.
 • Δεσμευθήκαμε ότι θα υποστηρίξουμε τους Δήμους στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων , ώστε να υπάρξει πρόβλεψη και για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Σήμερα σας ανακοινώνω ότι δεκάδες δήμοι , με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Αττικής , επικαιροποιούν ήδη τα σχετικά τοπικά σχέδια
 • Ανακοινώσαμε ότι θα δρομολογήσουμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση. Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι ο σχετικός διαγωνισμός είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και εκτιμούμε ότι θα έχουμε ανάδοχο ως τον Οκτώβριο.
 • Δεσμευθήκαμε ότι το 2020 θα αποτελέσει για την Περιφέρεια Αττικής Έτος Ανακύκλωσης. Ότι θα δώσουμε μεγάλο βάρος στην ανακύκλωση συσκευασιών και ότι σταδιακά το 2020-2021 θα δημιουργηθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία σε όλη την Αττική, όπως Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κλπ.

Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προετοιμασίες και αναμένουμε άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού, με στόχο να έχουμε έναρξη υλοποίησης του προγράμματος από τα τέλη του 2020.

 • Είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Σας ανακοινώνω σήμερα ότι οι φάκελοι ΣΔΙΤ των έργων ήδη προετοιμάζονται, ενώ μερικές μέρες πριν προκηρύχθηκαν οι μελέτες πλήρους τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά.
 • Υποσχεθήκαμε ότι πρώτοι εμείς θα δώσουμε το καλό παράδειγμα στους πολίτες και θα ξεκινήσουμε τη συστηματική ανακύκλωση πρώτα από όλα από τις δικές μας υπηρεσίες. Κι ότι για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στη διανομή χιλιάδων ειδικών κάδων ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους με σκοπό να επιταχύνουμε το θεσμό της ανακύκλωσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.

Σήμερα σας ανακοινώνω ότι έχουμε προσφέρει ήδη χιλιάδες ειδικούς κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε πολλούς Δήμους της Αττικής. Και συνεχίζουμε.

 • Έχουμε δεσμευτεί ότι θα παραληφθούν σταδιακά 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά και αναμένεται σύντομα η δρομολόγηση τους προς εξυπηρέτηση των δήμων. Δύο εξ αυτών βρίσκονται σήμερα στο Πεδίο του Άρεως, στη σχετική εκδήλωση της Περιφέρειας για τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τα βιοαπόβλητα, θα κάνω ειδική μνεία καθώς είναι και το θέμα της ημερίδας.

Όπως κατανοείτε, δίνουμε μεγάλο βάρος και άμεση προτεραιότητα στη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό.

Γιατί, τα βιοαπόβλητα αποτελούν σχεδόν το 40% του συνόλου των οικιακών αποβλήτων και είναι αυτά που δημιουργούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στους ΧΥΤΑ όπως βιοαέριο, στραγγίσματα και έντονες οσμές.

Επομένως εκτρέποντας βιοαπόβλητα από τη Φυλή μειώνουμε στην πράξη τις επιπτώσεις του ΧΥΤΑ και αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής του.

Επιπλέον, τα βιοαπόβλητα είναι το μοναδικό ίσως υλικό που μπορεί να κλείσει τον κύκλο του τοπικά, δίνοντας σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να συμμετέχουν και να καταλάβουν τι είναι κυκλική οικονομία.

Τέλος, αναπτύσσοντας το δίκτυο των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, αναμένεται οι δήμοι να εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ από κόστος μεταφοράς προς τη Φυλή και να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Επιδιώκουμε μέσω της διαχείρισης βιοαποβλήτων να υλοποιήσουμε την κυκλική οικονομία στην πράξη, συνδυάζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Συνεπώς η διαχείριση των βιοαποβλήτων προσφέρει 100% ωφέλεια στην αυτοδιοίκηση, την οικονομία, την κοινωνία.

Τι είχαμε λοιπόν δεσμευτεί για τα βιοαπόβλητα?:

 • Ότι ως τον Ιούνιο του 2020 θα δίναμε 80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδους στους δήμους για να επιταχύνουμε τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Σας ανακοινώνω λοιπόν ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων, και έχουμε ήδη προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη. Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους της Αττικής, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού που θα δοθεί στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
 • Ότι άμεσα θα αναβαθμίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κομπόστ που παράγεται από τα βιοπαπόβλητα στη Φυλή. Σήμερα σας ανακοινώνω ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε την 1η πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κομποστοποίησης. Και είστε οι πρώτοι στους οποίους ανακοινώνω ότι θα πιστοποιηθεί το κομπόστ που θα παράξουμε ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Δείγμα αυτού του κομπόστ μοιράσαμε επίσης σήμερα στην εκδήλωση μας στο Πεδίο του Άρεως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
 • Δηλώσαμε ότι θα προχωρήσουμε στη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.

Σήμερα σας ανακοινώνω ότι η σχετική διαδικασία εξεύρεσης χώρων έχει ήδη ξεκινήσει και εντός του καλοκαιριού θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας ανακοινώσω ότι έχουμε ήδη διαθέσιμα 20 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα έργα, αλλά το πλάνο μας είναι να διαθέσουμε συνολικά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιηθούν Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους δήμους.

———–

Κυρίες και κύριοι, όπως όλοι καταλαβαίνετε, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία, η πρόοδος που έχει γίνει τους τελευταίους 4 μήνες είναι σημαντική και αποδεικνύει αυτό που είπα από την αρχή. Ότι μπορούμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί δεκαετίες την Αττική.

Και είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο ότι με τόσες παράλληλες, εν εξελίξει και αλληλοϋποστηριζόμενες δραστηριότητες που τοποθετούν για πρώτη φορά την ανακύκλωση στο κέντρο,

όχι απλά στα λόγια και τα σχέδια

αλλά στην καθημερινή πρακτική μας,

κάποιοι πρόσφατα ανακάλυψαν ότι δήθεν πριμοδοτούμε την ταφή έναντι της ανακύκλωσης.

Πως είναι δυνατόν κάποιος να πριμοδοτεί την ταφή των απορριμμάτων, όταν χρεώνει τον τόνο των σύμμεικτων απορριμμάτων σε διπλάσια τιμή από ότι τα άλλα απορρίμματα;

Θεωρώ ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Είναι ένα ζήτημα που μας ενώνει και δεν πρέπει να μας διχάζει.

Σας ζητώ να κάνετε συγκρίσεις και να απαντήσετε εσείς στο ερώτημα αν έχει υπάρξει ποτέ, τα τελευταία 20 χρόνια, άλλη περιφερειακή αρχή που να έχει δρομολογήσει τόσα πολλά έργα ανακύκλωσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Σας παρουσίασα με αλήθειες την πορεία του έργου μας και ο καθένας από σας μπορεί να κρίνει.

Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε, ούτε επαναπαυόμαστε. Δουλεύουμε εντατικά και προσηλωμένα, μετράμε προσεκτικά τις επιτυχίες μας και μαθαίνουμε από τις αποτυχίες και τις δυσκολίες μας. Και θέλω να τελειώσω με μια επισήμανση για όλους μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σημαία της την περίφημη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που είναι ο οδικός χάρτης για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως έχει πει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν, αυτό θα συμβεί αν μετατρέψουμε τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και αν επιτύχουμε μια μετάβαση προς την κυκλική οικονομία με θετικό κοινωνικό πρόσημο, με λιγότερη φτώχεια και ανισότητες.

Αυτό ακριβώς κάνουμε και στην Περιφέρεια Αττικής με τα βιοαπόβλητα και τη διαχείριση απορριμμάτων και είμαστε περήφανοι διότι αυτή είναι η αντίληψη μας πολλά χρόνια τώρα.

Μετατρέπουμε το χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των στερεών αποβλήτων σε μια ευκαιρία ανάπτυξης,

αξιοποιούμε την κρίση που χρόνια μαστίζει την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική για να στρίψουμε γρήγορα και συντεταγμένα προς την κυκλική οικονομία.

Και είμαστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε, όπως ακριβώς το ανέφερα στην εισαγωγή της ομιλίας μου:

με τη βοήθεια όλων σας θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την Αττική σε Περιφέρεια υπόδειγμα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Με μεγάλους ωφελημένους από την αλλαγή αυτή , τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Σε αυτούς που δίνουμε τελικά λογαριασμό για τις πολιτικές μας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.pdf

Σας ευχαριστώ πολύ.