Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Περισσότερα
  ΑρχικήΣπίτι ΥγείαΚατσαρίδες στο σπίτι: 7 τρόποι για να τις εξαφανίσετε

  Κατσαρίδες στο σπίτι: 7 τρόποι για να τις εξαφανίσετε

  Οι κατσαρίδες είναι ό, τι πιο ανατριχιαστικό και αηδιαστικό υπάρχει και δυστυχώς στα περισσότερα σπίτια παρά τις απεντομόσεις.

  Πού συχνάζουν

  Είναι κοσμοπολίτικα έντομα και τα συναντούμε παντού σε σπίτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γραφεία, εργοστάσια, βιβλιοθήκες, σφαγεία κλπ. Οι ζημιές που προκαλούν δεν είναι συνήθως ποσοτικές, αλλά τόσο η παρουσία τους όσο και η πιθανότητα να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες τα κάνουν να θεωρούνται από τα σημαντικά ζωικά παράσιτα. Προτιμούν τα υγρά, σκοτεινά και προφυλαγμένα μέρη και ζουν οπουδήποτε υπάρχει νερό. Ωστόσο μπορούν να ζήσουν και σε ξηρά μέρη και να πάρουν το νερό που τους χρειάζεται από την πρώιμη υγρασία. Η δραστηριότητα τους εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη νύχτα. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα και κάθε είδους τρόφιμο είναι δυνατόν να μολυνθεί από την παρουσία τους.

  Λόγω του πεπλατυσμένου και ελαστικού σώματος έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να περνούν από σχισμές κατά πολύ λεπτότερες του 1mm. Έτσι τις βρίσκουμε σε σημεία όπως συρτάρια ή ντουλάπια τα οποία εκ πρώτης όψεως κλείνουν πολύ καλά. Τα αυγά τους βρίσκονται σε μια ωοθήκη σκούρου χρώματος. Η οποία μεταφέρεται από το θηλυκό για πολλές ημέρες ¨κολλημένη¨ στο άκρο της κοιλιάς του. Μερικά είδη αφήνουν τις ωοθήκες τους στα μέρη που συχνάζουν ενώ άλλα όπως π.χ. η γερμανική κατσαρίδα, τις μεταφέρουν μαζί τους μέχρι να εκκολαφθούν.

  Ζωντανές κατσαρίδες

  Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα και είναι σπάνιο να τις δει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο μπορεί να τις δει κάποιος με τη χρήση φακού σε σκοτεινά σημεία κάτω από ράφια ή βάσεις οικιακού εξοπλισμού ή ακόμα και μέσα σε σχισμές όπου θα παρατηρήσει τις κινούμενες κεραίες τους.

  Στίγματα

  Είναι μικρά καφέ στίγματα (σαν σκουριά) τα οποία είναι ορατά σε επιφάνειες που κινούνται οι κατσαρίδες. Στην πραγματικότητα είναι υγρά περιττώματα σε περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια νερού. Συνήθως βρίσκονται δίπλα από σωλήνες νερού, στην ένωση οροφής τοίχου και είναι πιο πυκνά δίπλα από τις φωλιές τους.

  Οσμή

  Είναι δύσκολη να ανιχνευτεί και εμφανίζεται σε περίπτωση μεγάλης προσβολής και δίπλα από φωλιές.

  Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης της προσβολής από κατσαρίδες καθώς και τους λόγους μίας ενδεχόμενης αποτυχημένης καταπολέμησης.

  Εάν έχετε προβλήματα με κατσαρίδες και θέλετε να δώσετε οριστική λύση οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς.

  Οι οικολογικοί τρόποι για να τις αποτρέψετε

  1) Τα φύλλα δάφνης

  Πρόκειται για τα αρωματικά φύλλα που σίγουρα έχεις στο σπίτι σου και χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου. Αν δεν είσαι λάτρης του μαγειρέματος, φρόντισε να προμηθευτείς μερικά από την γειτόνισσα ή την μαμά σου. Το πικάντικο και τόσο ιδιαίτερο άρωμά τους μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου στον πόλεμο κατά της κατσαρίδας. Μερικά αποξηραμένα φυλλαράκια τριμμένα σαν σε σκόνη είναι παντοδύναμα! Τοποθέτησέ τα στο μέρος όπου συνηθίζουν να φωλιάζουν τα σιχαμερά αυτά πλάσματα ή στην περιοχή όπου τείνουν να εμφανίζονται. Η μοναδική μυρωδιά που κρύβουν τα φύλλα δάφνης θα απωθήσει τις κατσαρίδες και θα τις αναγκάσει έμμεσα να απομακρυνθούν. Δε θα χρειαστεί έτσι να αναγκαστείς να τις σκοτώσεις, λερώνοντας την αγαπημένη σου παντόφλα και την καλαισθησία του!

  2) Η παγίδα με άχνη & μαγειρική σόδα

  Ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τις κατσαρίδες στο σπίτι είναι με άχνη ζάχαρη και μαγειρική σόδα. Μπορείς, λοιπόν, να δημιουργήσεις ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης στην ποσότητα που θα επιλέξεις εσύ, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του προβλήματος. Πασπάλισε λίγο από το μείγμα σου κοντά σε σημεία που έχεις παρατηρήσει ότι λατρεύουν να επισκέπτονται. Μπορείς αν θες να αφήσεις λίγο σε μια γωνιά του σπιτιού σου, μέσα σε ένα ρηχό πιάτο. Η ζάχαρη θα κάνει τη μαγειρική σόδα να μοιάζει με πραγματική νοστιμιά και τα πλάσματα που σε ενοχλούν δε θα μπορούν να αντισταθούν στο μείγμα σου! Όσα το δοκιμάσουν, θα οδηγηθούν στο θάνατο διότι, η σόδα αντιδρά με τα οξέα του στομάχου τους και τα κάνει να «σκάνε»!

  3) Η παγίδα με πιπέρι, σκόρδο & κρεμμύδι

  Αν επιθυμείς το τέλος για τις κατσαρίδες στο σπίτι, χρησιμοποίησε για όπλο σου λίγο πιπέρι, σκόρδο και κρεμμύδι! Δημιούργησε ένα μείγμα με μια κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη, ένα λιωμένο κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο μέσα σε ένα λίτρο νερού. Άφησέ το σε μια γωνιά να ηρεμήσει για μια ώρα και σχεδόν έτοιμο! Πρόσθεσε τώρα μια κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι και το δημιούργημά σου μπορεί πια να μπει στη μάχη! Ήρθε η στιγμή να το βάλεις στους χώρους εκείνους όπου αγαπούν να επισκέπτονται οι κατσαρίδες! Με την χαρακτηριστική μυρωδιά του θα τις κάνει να σπεύσουν σε φυγή κι εσύ, θα απαλλαγείς από την παρουσία τους!

  4) Το παντοδύναμο βορικό οξύ

  Αν έχεις μικρά παιδιά ή ζωάκια στο σπίτι, προσπέρασε αυτό το συστατικό, αφού είναι αρκετά τοξικό και καθόλου κατάλληλο για την περίπτωσή σου. Πέραν αυτού, πρόκειται για έναν αρκετά δημοφιλή τρόπο δολώματος που θα σε βοηθήσει να εξολοθρεύσεις αποτελεσματικά τις κατσαρίδες! Πως θα γίνει αυτό; Τα υλικά που θα χρειαστείς επιπλέον είναι ζάχαρη και λίγο αλεύρι! Ανάμιξε, λοιπόν, ένα μέρος σκόνης βορικού οξέως με ένα μέρος από λευκό αλεύρι και ένα από ζάχαρη. Με τη ζύμη αυτή φτιάξε μπαλάκια και τοποθέτησέ τα σε σημεία όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες στο σπίτι σου. Το αλεύρι και η ζάχαρη θα λειτουργήσουν ως δόλωμα ενώ, το βορικό οξύ θα τις σκοτώσει.

  Εάν θες, μπορείς να δημιουργήσεις κι εξίσου παντοδύναμο μείγμα για να καταπολεμήσεις τον εχθρό, με ένα μέρος βορικού οξέως, ένα μέρος κακάο και δύο αλεύρι! Βεβαιώσου πως χρησιμοποιείς το δόλωμά σου κατ΄επανάληψη, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες κι έως ότου να εξαλειφθεί κάθε ίχνος κατσαρίδας!

  5) Η πανίσχυρη αμμωνία

  Ένα διάλυμα αμμωνίας είναι ό,τι χρειάζεσαι αν θες εύκολα να απαλλαγείς από τα ανατριχιαστικά αυτά ζωύφια. Δυο φλιτζάνια αμμωνίας σε ένα κουβά γεμάτο με νερό αρκούν για να κάνουν τις κατσαρίδες να τραπούν σε φυγή! Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπλύνεις με το διάλυμα που δημιούργησες τον νεροχύτη της πολυαγαπημένης κουζίνας σου και όλες τις υδρορροές του σπιτικού σου. Η μυρωδιά της αμμωνίας θα τις απωθήσει! Εκείνες, δε θα παραβιάσουν ξανά τον χώρο, ούτε και την ξεγνοιασιά σου. Αν επαναλαμβάνεις το μικρό αυτό κόλπο μία φορά ανά εβδομάδα, δε θα ξαναδείς κατσαρίδες στο σπίτι σου!

  6) Το μαγικό σαπούνι

  Η ακόλουθη λύση μας έχει ως στοιχεία της το σαπούνι και το νερό. Τα υλικά αυτά δεν υπάρχουν στο σπίτι σου μόνο για να σε βοηθούν στην καθαριότητα, αλλά και ως όπλα, για να αντιμετωπίζεις τους μικροσκοπικούς εχθρούς που σε πολιορκούν ανά διαστήματα. Το απλό σαπούνι που έχεις στο μπάνιο σου μαζί με λίγο νερό θα γίνει σύμμαχός σου στον αγώνα σου κατά της κατσαρίδας. Αν βάλεις μπόλικο σαπούνι, το όπλο σου θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο! Θα μπορείς, λοιπόν, να ψεκάζεις απευθείας επάνω τους, αντί δηλαδή να χρησιμοποιείς το κλασσικό εντομοκτόνο. Οι πιο πολλές θα θανατωθούν απευθείας, αφού το συγκεκριμένο διάλυμα θα κλείσει τους πόρους που διαθέτουν κι από τους οποίους αναπνέουν!

  7) Το μοναδικό αγγούρι

  Η μυστική αυτή συνταγή μας για να γίνει πράξη χρειάζεται πέρα από αγγούρι και αλουμινόχαρτο! Χρησιμοποίησε το κουτί του για να τοποθετήσεις στο εσωτερικό του μαζί με λίγο αλουμινόχαρτο και μερικά κομμάτια ή φλούδες αγγουριού! Άφησέ το σε ένα στρατηγικό σημείο του σπιτιού σου για να κάνει τα μαγικά του, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι χυμοί που το αγγούρι διαθέτει θα αντιδράσουν με το αλουμίνιο και θα δημιουργήσουν το τέλειο δόλωμα! Οι κατσαρίδες δε θα μπορούν να αντισταθούν στη μυρωδιά του. Θα μπουν στο κουτί, βάζοντας άθελά τους τέρμα στη ζωή τους!

  3 συμβουλές για να μην ξαναδείς κατσαρίδες στο σπίτι!

  1) Κράτα το νερό μακριά

  Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν χωρίς τροφή αλλά χωρίς νερό, όχι. Μη τους δίνεις, λοιπόν, νερό! Φρόντιζε να μην αφήνεις άπλυτα πιάτα, καθώς και να διώχνεις το νερό από τον νεροχύτη κι από κάθε άλλο μέρος του σπιτιού σου! Ακόμη και λίγες σταγόνες του είναι αρκετές για να τις τραβήξουν κοντά! Τόσο το μπάνιο όσο και η κουζίνα σου μοιάζουν για εκείνες θησαυρός μιας που εκεί μπορούν να γευθούν το νερό που τόσο έχουν ανάγκη, στην οποιαδήποτε μορφή του.

  2) Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

  Τα σημεία που αγγίζουν ή επισκέπτονται οι ίδιες τις ελκύουν ιδιαίτερα. Πρέπει, λοιπόν, να καθαρίζεις με επιμέλεια και λεπτομέρεια κάθε κομμάτι του σπιτιού σου από το οποίο, σίγουρα ή μάλλον, έχουν περάσει! Χρησιμοποίησε το κατάλληλο καθαριστικό, απορρυπαντικό ή απολυμαντικό ανά περίπτωση, για να σβήσεις κάθε σημάδι που έχουν αφήσει πίσω τους.

  3) Φρόντισε τις επιφάνειές σου

  Σημαντικό είναι τόσο να καθαρίζεις όσο και να τακτοποιείς τον χώρο σου, αν δε θες να ξαναδείς κατσαρίδες στο σπίτι! Ο ακατάστατος πάγκος της κουζίνας σου με τα ψίχουλα επάνω του, μα και το γραφείο σου με την χαρτούρα και τα παραπεταμένα αντικείμενα στην ποδιά του, φαντάζουν για μια κατσαρίδα παράδεισος. Εκείνες αγαπούν το σκοτάδι, την βρωμιά και την ανακατωσούρα. Εσύ; Μην αμελείς να καθαρίζεις και να συγυρίζεις κάθε επιφάνεια του βασιλείου σου, όσο σκοτεινή κι αν είναι. Η νοικοκυροσύνη και η οργάνωση είναι το παν, ειδικά αν θες να αποτρέψεις την παρουσία τους, αλλά και γενικότερα, αν θες μια ζωή όμορφη!

  >

  ΑΡΜΟΝΙΑ

  Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

  Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

  Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

  ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

  ****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

  Τελευταία αρθρα