Ν.Χιωτάκης: Οροσειρές από κάδους απορριμμάτων στο κέντρο της Κηφισιάς

0
126
Ν.Χιωτάκης

Για σοβαρές ολιγωρίες στον τρόπο διοίκησης του Δήμου Κηφισιάς, από την δημοτική αρχή του κ. Θωμάκου, κάνει λόγο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χτύπο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης.

Mεταξύ άλλων ο κ. Χιωτάκης κατηγορεί τη διοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για δημόσιες σχέσεις και απουσία συνεργασίας με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Κύριε Χιωτάκη, πως σχολιάζετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο το 2ο κύμα της πανδημίας, τόσο από πλευράς προστασίας των πολιτών, όσο και από πλευράς στήριξης των επαγγελματιών της περιοχής;
Όπως και στο 1ο κύμα που η δημοτική μας αρχή ήταν απούσα και κατηγορούσε τους πολίτες ότι έκαναν πάρτι, δυστυχώς και τώρα συμβαίνει το ίδιο.
Εκτός από τα plexiglass που τοποθετήθηκαν σε ορισμένα δημοτικά , κι αυτό κατόπιν παρότρυνσης του ΔΣ της παράταξής μας Γιάννη Διονυσιώτη, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα αναφορικά με τον έλεγχο της πανδημίας covid19.
Για παράδειγμα, στα κέντρα της Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας καθημερινά θα δείτε ομάδες από αρκετά άτομα να συγχρωτίζονται με τη  Δημοτική αστυνομία να είναι άφαντη. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τους δημότες ως προς τα κρούσματα που έχουμε στο Δήμο.
Βλέπουμε σε άλλους γειτονικούς και οικονομικά ευάλωτους δήμους να κάνουν rapid test σε πλατείες και μέσα στα αυτοκίνητα. Ο Δήμος Κηφισιάς πέραν των υποχρεωτικών test για τους υπαλλήλους του δεν έχει κάνει καμία δράση, καμία ενημέρωση απέναντι στο δημότη. Ακόμα κι απέναντι στους επαγγελματίες οι υποσχέσεις που δόθηκαν από πλευράς Δήμου είναι ακριβώς μόνο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Γενικότερα πως κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής του κ. Θωμάκου; Σε ποια σημεία πιστεύετε πως έχει υστερήσει και σε ποια θέματα της δίνετε καλό βαθμό;
Δυστυχώς τα όποια έργα πάνε με πολύ αργούς ρυθμούς έχοντας πάντα σαν επιχείρημα την γραφειοκρατία. Ο κύριος Δήμαρχος μπορεί να είναι καλός στις δημόσιες σχέσεις και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά σε άλλους τομείς οι πολίτες διαμαρτύρονται και απευθύνονται στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για να βρουν λύσεις.
Για παράδειγμα η συντήρηση των διαμορφώσεων του οδοστρώματος και του ποδηλατοδρόμου του ιστορικού κέντρου καθημερινά επισκευάζεται και εκ του αποτελέσματος δεν παραδίδεται ποτέ ολοκληρωμένη.
Είναι απαράδεκτο για τους πολίτες να στέλνουν επιστολές και ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή για τα θέματά τους και να μην παίρνουν απάντηση ούτε μετά από πολλούς μήνες.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, που είναι πόλος έλξης για επισκέπτες και τουρίστες, ο επισκέπτης αντικρίζει οροσειρές από κάδους απορριμμάτων.
Το να τοποθετούμε παντού κάδους δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Είναι απλό μπάλωμα και παλιάς λογικής. Σε σύγχρονα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων σε ευρωπαϊκές πόλεις, με μικρότερη αξία γης, αυτό το πράγμα, κάθε γωνιά και ένας κάδος δεν υπάρχει.
Στην καθαριότητα το αποτέλεσμα από την αποκομιδή των κηπαίων είναι απογοητευτικό. Όπου κι αν βρεθείς σε όποια γειτονιά κι αν πας υπάρχουν βουνά από κηπαία ή σκουπίδια. Και βεβαίως υπάρχουν οι «μη συνεργάσιμοι κηπουροί» αλλά το να ρίχνουμε μόνιμα το βάρος στο δημότη και η δημοτική αρχή να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της δεν το θεωρώ σωστό. Αν θέλουμε πραγματικά τη βοήθεια του δημότη πρέπει να του δώσουμε κίνητρα και ανταποδοτικά οφέλη.
Οι ασφαλτοστρώσεις συντηρήσεις οδών και η κατασκευή βατών πεζοδρομίων είναι σημαντικά θέματα που καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό και οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο Δήμος Κηφισιάς;
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.
Αν λύσεις σε ένα Δήμο τα βασικά θέματα όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός οδών, η έγκαιρη αποκομιδή κηπαίων και μερικά τα βασικά έργα υποδομής όπως τα αντιπλημμυρικά  πιστεύω ότι έχεις πετύχει.
Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένα από τα ομορφότερα προάστια της Ελλάδας και όχι μόνο. Να σας πω και κάτι με πάσα ειλικρίνεια. Οι προκάτοχοι μας, αλλά και προσωπικά έχουμε αφήσει πολλά έργα στο Δήμο μας. Αν αυτά συντηρηθούν σωστά όπως για παράδειγμα οι ποδηλατοδρόμοι, τα πάρκα και δημιουργήσει και κάτι νέο περισσότερο η σημερινή δημοτική αρχή, ο δημότης θα είναι ευχαριστημένος. Πρέπει ο Δήμος να εξυπηρετεί και να υπηρετεί το δημότη και όχι να τον βλέπει σαν «πελάτη»

Η τόσο πλούσια αυτοδιοικητική σας εμπειρία, πως μπορεί να αξιοποιηθεί από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Με μία λέξη. Συνεργασία. Αληθινή συνεργασία χωρίς υπαινιγμούς. Εμείς σαν παράταξη από την πρώτη μέρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία με τη σημερινή δημοτική αρχή. Όμως θα θέλαμε μία πραγματική και ουσιαστική συνεργασία και όχι επικοινωνιακά τρικ. Πιστεύουμε πως σαν παράταξη έχουμε φρέσκες , ανανεωτικές και αυτό μας το δήλωσε και ο κόσμος με την ψήφο εμπιστοσύνης σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας οι οποίοι κατέβαιναν πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο.
Όταν όμως η Δημοτική Αρχή λειτουργεί φοβικά και με πολιτικά τερτίπια, τότε το αποτέλεσμα είναι αυτό που γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με την απουσία ενδιαφέροντος από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Πρέπει να αφήσει η Δημοτική αρχή έξω για λίγο την μικροπολιτική και τις «εξυπηρετήσεις» και να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη Πόλη της καρδιάς μας.