Αντώνης Καλογιάννης: Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής

0
108
Αντώνης Καλογιάννης: Πέθανε ο σπουδαίος τραγουδιστής

Θλίψη στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Ο σπουδαίος τραγουδιστής έφυγε σε ηλικία 81 ετών.

Την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη θρηνεί ο κόσμος της ελληνικής μουσικής. 

Σύμφωνα με ανάρτηση των οικείων του στα social media, ο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 .  Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.about:blank

Έχει τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη, καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση “Συνοικισμός Α”, που κυκλοφόρησε το 1972 Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου “Γράμματα στο Μακρυγιάννη”, που κυκλοφόρησε το 1979.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην . Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη και αφού δημιούργησαν μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκίνησαν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας. Το 1970 αποφυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του έδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε , Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας.

ο 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και τραγούδησε σε αρκετές μπουάτ στην .

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του ήταν η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975. Στη δεκαετία του ’80 έκανε τη στροφή στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του σπουδαίου Αντώνη Καλογιάννη έδωσε στη δημοσιότητα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκε στενά, ενώ εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες τους. «Ήμασταν φίλοι».

Μάλιστα, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης χαρακτηρίζει «πολύ άδικο» το γεγονός ότι ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε πρώτος και «με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες και ».

«Κράτησε την ζωή του, μέσα στην απέραντη σιωπή»

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και υπουργός Πολιτισμού Λιάνης, προσωπικός φίλος του Αντώνη Καλογιάννη έχει γράψει: «Ο Αντώνης Καλογιάννης ήταν ο από «μηχανής θεός» για τον Μίκη Θεοδωράκη σε δίσεκτα χρόνια στη πρώτη του περιοδεία στην τότε Σοβιετική Ένωση. Όταν υπήρχαν ακόμη οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Όταν υπήρχαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και τα πάρε-δώσε με την Ασφάλεια. Όταν ο Αντώνης Καλογιάννης την ύστατη στιγμή επιστρατεύθηκε και βρέθηκε να τραγουδάει στη σάλα «Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας σηκώνοντας τις «μεγάλες πέτρες»!… Τα μεγάλα έργα και τα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη. Τα τραγούδια αυτά τα σήκωσε όσο βάσταξε. Βαστάει ακόμα. Τα τραγούδια αυτά τα αγάπησε όσο βάσταξε. Τα τραγούδια αυτά, τη μοίρα του.

«Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» λέει ο ποιητής. Ο Αντώνης Καλογιάννης ταξίδεψε την Ελλάδα σε όλη τη Γη με τα τραγούδια του συνθέτη. Σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς με το καράβι που το λέγαν «Αγωνία». Σαν ένα πουλί με σπασμένη φτερούγα…σαν ένα παιδί που μελέτησε τη συμπαντική αρμονία των τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα και τη μοίρα της πατρίδας του. Εν τέλει…Κράτησε την ζωή του. Κράτησε την ζωή του, μέσα στην απέραντη σιωπή σαν τη φωνή της θάλασσας. Σαν την φωνή ενός παιδιού που «προφέρει τη λέξη ευτυχία»…

Ο ελληνικός λαός αγάπησε τον Αντώνη Καλογιάννη γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει σε τι ανέμους άντεξαν τα πανιά του. Το παιδί από την Καισαριανή άφησε τα ψηφιά του στο ψηφιδωτό του ελληνικού τραγουδιού σαν ένας ωραίος τραγουδιστής που αγάπησε τα τραγούδια σχεδόν περισσότερο κι από τους ανθρώπους».

Καλό Παραδεισο