111,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
111,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΕντυπωσιακά5+1 λόγοι που τα κατοικίδια κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!

5+1 λόγοι που τα κατοικίδια κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!

Τα σκυλιά και όλα τα κατοικίδια, συντροφεύουν πολλούς από εμάς στην καθημερινότητά μας. Όμως, σε τι βαθμό οι σκύλοι συμβάλλουν πραγματικά τόσο στην ψυχική μας υγεία αλλά και στην ευτυχία μας;
Από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή σου ένα κατοικίδιο και δη ένας σκύλος, αλλάζουν όλα. Η αλήθεια είναι πως ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του, όταν είναι δηλαδή κουτάβι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να έχεις ένα μικρό παιδί. Η συμβίωση με ένα σκύλο έχει πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις από μέρους του ιδιοκτήτη. Όμως, αν σκεφτείς όλα αυτά που κερδίζεις, απο τις στιγμές με το κατοικίδιό σου που στην πορεία του χρόνου, γίνεται και ενεργό μέλος της οικογένειάς σου, τότε αντιλαμβάνεσαι πως το να είσαι τυπικός απέναντί του, είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις. Όμως, πέραν του μοναδικού αυτού αισθήματος που περιλαμβάνει το “δέσιμο” με το κατοικίδιό σου,  ο σκύλος σου έχει τη δυνατότητα  να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και γενικά την ποιότητα της ζωής σου.
Είναι απόλυτα λογικό την περίοδο που βιώνουμε να υπάρχει άγχος και στρες σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρεθούμε. Βάση ερευνών, έχει αποδειχθεί πως ακόμη και το χαϊδεμα του σκύλου σου για παράδειγμα, μπορεί να αποβάλλει το άγχος και να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση. Ακόμη και το να βλέπεις τα ψάρια σου να κολυμπούν στο ενυδρείο μπορεί να αποβάλλει το περιττό στρες. Σε όλες τις καταστάσεις, τα κατοικίδια με το δικό τους τρόπο μας αποφορτίζουν -έστω για λίγο- από την πίεση της καθημερινότητας και μας βοηθούν να αναδιοργανώσουμε τις σκέψεις μας και να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε.
Πολλά από τα κατοικίδια μπορούν να είναι στοργικά πιστά και ειλικρινή στα συναισθήματά τους και κυρίως να σε αποδέχονται χωρίς να σε κρίνουν. Εάν αισθάνεσαι απομόνωση ή μοναξιά, σίγουρα ένα κατοικίδιο θα τα αλλάξει αυτά. Όμως, πρέπει να είσαι σίγουρη πως θέλεις να έχεις αυτή τη δέσμευση. Διότι είναι δέσμευση. Το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου, αναλόγως και με τη ράτσα και το μέγεθός του πάντα, μπορεί να είναι απο 9-17 χρόνια. Οπότε, αν αποφασίσεις μετά από 2-3 χρόνια πως το κατοικίδιο δεν είναι για σένα, ή δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες του, θα είναι δύσκολο τόσο για σένα οσο και για εκείνο να το αποχωριστείς.
Μπορεί να μην μας φαίνεται εύκολο και ευχάριστο να βγαίνουμε 2-3 φορές τη μέρα εκτός σπιτιού για να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, αλλά η ρουτίνα είναι κάτι που βοηθάει το σκυλί σου να έχει καλύτερη διάθεση και συμπεριφορά. Επίσης, με όλη την ψυχική υποστήριξη που σου προσφέρει ο σκύλος σου, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για να του το ανταποδώσεις είναι να είσαι συνεπής τουλάχιστον στο φαγητό και τη βόλτα του.
Όσο μελαγχολικό και αν ακούγεται αυτό, πολλές φορές η καθημερινότητα και ο κόσμος μπορεί να μας στρεσάρει και να μας συγχίζει, χάνοντας το νόημα της στο τέλος της ημέρας. Ο σκύλος σου όμως θα είναι πάντα εκεί να σου θυμίζει πως οι πιο σημαντικές είναι οι μικρές στιγμές, μια αγκαλιά και ένα χάδι, μπορεί να σε επαναφέρει και να σου προσφέρει μια αίσθηση παρηγοριάς. Προσωπικά, από τη στιγμή που απέκτησα σκύλο, δεν υπήρχε μισή στιγμή που να μην με επαναφέρει στην πραγματικότητα, να είναι εκεί για μένα ακόμη και αν δεν καταλάβαινε τι πήγαινε λάθος ή τι με στενοχωρούσε. Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο ήταν πάντα εκεί για μένα να μου υπενθυμίζει πως υπάρχει ένα πλάσμα που με χρειάζεται και πρέπει να αναδιοργανώσω τις σκέψεις μου και να είμαι καλύτερα για εκείνο.
Μπορεί να σου φαίνεται σαν αγγαρεία, αλλά η αλήθεια είναι πως η βόλτα με το σκύλο σου, σου προσφέρει αυτό το ημερήσιο περπάτημα που όλοι οι γιατροί συμβουλεύουν πόσο καλό είναι να κάνουμε, αλλά κανείς μας δεν παίρνει απο μόνος του την πρωτοβουλία. Οπότε ο σκύλος, λειτουργεί εν μέρει και σαν αφορμή να διατηρείσαι σε φόρμα. Πάλι μιλώντας από προσωπική εμπειρία, όταν συνειδητοποίησα πρώτον, πόσο χαρούμενο κάνει το σκύλο μου το να βρίσκεται έξω στην ύπαιθρο και να παίζει και δεύτερον πόσο πιο ήρεμος και ευδιάθετος ήταν μετά στο σπίτι, αποφάσισα να βγαίνουμε μεγαλύτερες βόλτες που επωφελούσαν τόσο την δική μου υγεία αλλά και του σκύλου μου.
Μπορεί αυτός να μην είναι ο καλύτερος λόγος να πάρεις κατοικίδιο, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αλλά για όλους εμάς τους σκυλογονείς είναι ένας τρόπος να γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Σε κάθε βόλτα μπορείς να γνωρίζεις νέους σκύλους και ιδιοκτήτες σκύλων και να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας. Η κοινότητα των φιλόζωων είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις όλο και περισσότερα πράγματα για το σκύλο σου και τη συμβίωση μαζί του, αλλά και να βελτιώσει τις κοινωνικές σου δεξιότητες.
Σε κάθε περίπτωση, ένα κατοικίδιο όπως ο σκύλος, μπορεί να συμβάλλει μόνο θετικά στη ζωή σου, αρκεί μόνο να έχεις την όρεξη και τον απαραίτητο σεβασμό απέναντί του. Προς όλους τους πιθανούς σκυλογονείς εκεί έξω, αν θελήσετε να πάρετε ένα σκύλο, σκεφτείτε το καλά και προτιμήστε την υιοθεσία και όχι την αγορά διότι υπάρχουν τόσα αδέσποτα σκυλάκια εκεί έξω που χρειάζονται άμεσα ένα παντοτινό σπίτι.
source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -
>

ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί (ή ξεραθεί)!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της ΑΡΜΟΝΙΑ, ή των Συντακτών της...

Πιο δημοφιλή