Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Περισσότερα
    ΑρχικήOμορφιά7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που το νερό είναι τόσο σημαντικό για την...

    7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας

    Πόσες φορές έχουμε ακούσει τους διατροφολόγους και τους γυμναστές να επιμένουν στο πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας; Ήρθε η στιγμή να μάθουμε ακριβώς τι το καθιστά τόσο απαραίτητο.
    Με τόσο hype που έχει γίνει σχετικά με το νερό, είναι σίγουρο πως γνωρίζεις πλέον πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό μας και πως όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο καλύτερα νιώθουμε. Αλλά τι πραγματικά προσφέρει το νερό στο σώμα μας; Είτε το πιστεύεις είτε όχι το σώμα σου αποτελείται από 60 τοις εκατό νερό. Το σώμα σου χρησιμοποιεί νερό σε όλα τα κύτταρα, τα όργανα και τους ιστούς του για να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και στη διατήρηση άλλων σωματικών λειτουργιών. Επειδή το σώμα, χάνει νερό μέσω αναπνοής, εφίδρωσης και πέψης, είναι σημαντικό να ενυδατώνεται τακτικά πίνοντας υγρά και τρώγοντας τρόφιμα που περιέχουν νερό. Η ποσότητα νερού που χρειάζεσαι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.  Το κλίμα στο οποίο ζείς, το πόσο σωματικά δραστήρια είσαι, το αν αντιμετωπίζεις κάποια ασθένεια ή και άλλα προβλήματα υγείας,  επηρεάζουν όλα τη συνιστώμενη πρόσληψη. Πάμε να δούμε τους 7 λόγους που είναι τόσο σημαντική η ημερήσια πρόσληψη νερού.

    Το νερό κάνει κάτι περισσότερο από το να σε ξεδιψάει απλώς. Ρυθμίζει ακόμη τη θερμοκρασία του σώματός σου. διατηρεί τους ιστούς του σώματος υγρούς, σύμφωνα με την Κλινική Υγείας Mayo Clinic. Σίγουρα έχεις βιώσει την αίσθηση του να έχεις στεγνά μάτια, μύτη και στόμα. Το να διατηρείτε ενυδατωμένο το σώμα σας βοηθά στην ισορροπία της υγρασίας σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές, καθώς και στο αίμα, τα οστά και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το νερό βοηθά στην προστασία του νωτιαίου μυελού και λειτουργεί ως λιπαντικό και προστατευτικό για τις αρθρώσεις σας.
    Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθάει το σώμα στην διαδικασία έκκρισης μέσω της εφίδρωσης, της ούρησης και της αφόδευσης. Το νερό βοηθά επίσης τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα και στη συντήρηση των αιμοφόρων αγγείων, λειτουργώντας παράλληλα ως φίλτρο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρών. Το νερό είναι επίσης σημαντικό για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, όπως επισημαίνει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.
    Το νερό είναι σημαντικό για την υγιή πέψη. Όπως εξηγεί η κλινική Mayo, το νερό βοηθά στη διάσπαση της τροφής, επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να απορροφηθούν από το σώμα. Μετά την κατάποση, το νερό μετακινείται στην κυκλοφορία του αίματός και χρησιμοποιείται επίσης για τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών.  Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τις διαλυτές ίνες, οι οποίες τείνουν να επιβραδύνουν την πέψη.
    Το σώμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων χάνει μεγάλη ποσότητα υγρών όταν αθλούμαστε έντονα, όταν ιδρώνουμε σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και όταν ανεβάζουμε πυρετό ή κάνουμε εμετό ή διάρροια εξαιτίας μιας ασθένειας. Κάθε φορά που σου συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να αυξάνεις την πρόσληψη υγρών, ώστε να μπορείς να επαναφέρεις το φυσικό επίπεδο ενυδάτωσης στο σώμα σου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σου συστήσει να πίνεις περισσότερα υγρά που πιθανότατα θα βοηθήσουν στη θεραπεία άλλων καταστάσεων υγείας, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και πέτρες του ουροποιητικού συστήματος. Εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, ίσως θελήσεις να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με την πρόσληψη υγρών, επειδή το σώμα στην κατάσταση αυτή, χρησιμοποιεί περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο.
    Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε “βαρύ” το κεφάλι μας ή να έχουμε μια ελαφριά ζαλαδα. Καλό είναι να πίνουμε περισσότερο νερό όταν αισθανόμαστε έτσι, διότι όπως έδειξε και μια μικρή μελέτη στην Κίνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο International Journal of Environmental Research and Public Health, η αφυδάτωση επιδρά σαν ναρκωτικό που παραλύει τη μνήμη, την προσοχή και την ενέργεια. Και δεν είναι καθόλου περίεργο, να επηρεάζει τους τομείς αυτούς μιας και το 75 τοις εκατό του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. Η απάντηση πίσω από τις ζαλάδες αυτές, είναι οι ηλεκτρολύτες. «Η επαρκής ισορροπία ηλεκτρολυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του σώματος. Οι χαμηλοί ηλεκτρολύτες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως η μυϊκή αδυναμία, η κόπωση και η σύγχυση», λέει η Gabrielle Lyon, DO, γιατρός στη Νέα Υόρκη.
    Εάν αφυδατωθείτε, το αίμα σας γίνεται πιο συμπυκνωμένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των ανόργανων ηλεκτορολυτών που περιέχει το σώμα (νάτριο και κάλιο, για παράδειγμα), λέει η Susan Blum, MD, ιδρυτής του Blum Center for Health στο Rye Brook της Νέας Υόρκης. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των μυών και της καρδιάς. «Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του αίματος και, συνεπώς, της αρτηριακής πίεσης, οπότε μπορεί να αισθάνεστε πονοκέφαλο ή και ζαλάδα».
    Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Diet και διεξήχθη σε περισσότερους από 18.300 Αμερικανούς, βρέθηκε πως αυτοί που έπιναν μόλις 1 τοις εκατό περισσότερο νερό την ημέρα, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, όπως ζάχαρη, νάτριο και χοληστερόλη. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αισθήματος της πείνας , ειδικά εάν πίνετε νερό πριν φάτε ένα γεύμα.
    Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως το νερό δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, αλλά επηρεάζει εξίσου και τη διάθεσή μας, τη διατροφή μας και την ευεξία μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε λοιπόν πως το να πίνουμε νερό δεν είναι κάτι που είναι απλώς μια ακόμη συμβουλή ή ιατρική σύσταση. Είναι υποχρέωσή μας να προσέχουμε τον εαυτό μας για να μας το ανταποδώσει και να έχουμε διαθέσιμη όλη την ενέργειά μας και τη διάθεσή μας ωστέ να γίνουμε πιο λειτουργική στην καθημερινότητά μα

     Everyday Health

    >

    ΑΡΜΟΝΙΑ

    Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

    Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

    Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

    ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

    ****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

    Τελευταία αρθρα