Η συνταγή της ημέρας: Κριθαρότο με γαρίδες

0
57

Κριθαρότο με γαρίδες, ήρθε η ώρα να το φτιάξετε στο σπίτι σας! Αυτή η εύκολη συνταγή του Πέτρου Συρίγου θα σας λύσει τα χέρια για να ετοιμάσετε το πεντανόστιμο κριθαρότο με γαρίδες.

Υλικά
1 κιλό γαρίδες
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 ντομάτες τριμμένες
1 βαζάκι μικρό σάλτσα ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδου
½ ποτήρι νερού κρασί λευκό
½ κιλό κριθαράκι
2 κόκκους πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
½ ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον ζωμό
Κεφάλια από τις γαρίδες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ½ λίτρο νερό
1 καρότο
1 κρεμμύδι
½ ματσάκι σέλινο
10 κόκκους πιπέρι
2-3 δαφνόφυλλα
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ξεκινάτε με τη σάλτσα βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Αφήνετε τα να καούν αρκετά. Προσθέτετε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, το καρότο σε φέτες, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια τα μπαχαρικά και την σκελίδα με το σκόρδο. Για 5 λεπτά περίπου αφήνετε και ανακατεύετε. Έπειτα σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε να εξατμισθεί. Προσθέτετε το αλεύρι και τον πελτέ και τσιγαρίζετε τα για 2 λεπτά περίπου ακόμα.
Προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσει. Από την στιγμή που θα βράσει, μετράτε 35΄και την σβήνετε. Όταν κρυώσει λίγο σουρώνετε και κρατάτε το ζουμί. Χαράζοντας την πλάτη της γαρίδας με ένα μαχαιράκι, αφαιρείτε το εντεράκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα δυο ειδών κρεμμύδια και το σκόρδο που έχετε ψιλοκόψει. Ρίχνετε τις γαρίδες και σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και σβήνετε με λευκό κρασί.
Όταν εξατμιστεί, αφαιρείτε τις γαρίδες. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα και την σάλτσα ντομάτας και το κριθαράκι. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τους κόκκους πιπέρι και τη δάφνη. Στη συνέχεια προσθέτετε το ζουμί που έχετε κρατήσει από τις γαρίδες και το κριθαράκι στο τηγάνι και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να βράσει. 5 λεπτά πριν γίνει το κριθαράκι, βάζετε και τις γαρίδες και όταν θα είναι έτοιμο ρίχνετε και τον μαϊντανό. Δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι και τέλος γαρνίρετε με μαϊντανό.
Για πιο κρεμώδη υφή, προσθέστε μια κουτάλια βούτυρο στο τελείωμα και να ανακατέψετε.

Ταυτότητα Διαφημιστείτε σε εμάς Όλες οι Ειδήσεις Συνδρομές

source