Η υγρασία κάτω από τη μάσκα, προστατεύει από τον κορωνοϊό!

0
103

 Ίσως, τελικά, δεν πρέπει να αλλάζουμε αμέσως τη μάσκα μόλις την αισθανθούμε υγρή
Θα πίστευε κανείς ότι η υγρασία που συγκεντρώνεται κάτω από τη μάσκα, πέρα από ενοχλητική, είναι και ένδειξη ότι θα πρέπει να την αλλάξουμε. Κι όμως, αυτή ακριβώς η ενοχλητική υγρασία μπορεί να είναι, τελικά, προστατευτική απέναντι σε πιθανή μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό!
Πρόσφατα, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ έδειξαν ότι η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών νοσημάτων όπως η λοίμωξη COVID-19, καθώς εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού…
Μεγαλύτερη υγρασία της μάσκας, μικρότερη βαρύτητα της λοίμωξης
Σύμφωνα με τη μελέτη, η μάσκα αυξάνει σημαντικά την υγρασία στον αέρα που εισπνέει το άτομο που τη φοράει και αυτό το υψηλό ποσοστό υγρασίας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η χρήση μασκών προσώπου έχει συνδεθεί με μικρότερη βαρύτητα λοίμωξης COVID-19.
Η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού είναι γνωστό ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αντίστοιχο, άλλωστε, συμβαίνει και με τη γρίπη. Το υψηλό επίπεδο υγρασίας μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού της γρίπης στους πνεύμονες, πετυχαίνοντας τη λεγόμενη «βλεννοεπιθηλιακή κάθαρση». Με αυτό το μηχανισμό, ο οργανισμός αποβάλλει τη βλέννα μαζί με δυνητικά επιβλαβή σωματίδια από τους πνεύμονες. Υψηλότερα ποσοστά υγρασίας μπορούν να βελτιώσουν και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος με την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών (ιντερφερόνες) που στρέφονται ενάντια σε ιούς. Τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα ισχύουν και για τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό.
Πρωταθλήτρια… υγρασίας, η βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης!
Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε τέσσερις κοινούς τύπους μασκών: μια μάσκα Ν95, μια χειρουργική μάσκα τριών υφάνσεων, μια μάσκα διπλής ύφανσης από βαμβάκι και πολυεστέρα και μια βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης. Ας δούμε τι προέκυψε…
Το υψηλό επίπεδο υγρασίας αποτελεί κάτι που οι περισσότεροι χρήστες μάσκας το αισθάνονται, αλλά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η υγρασία μπορεί να είναι επωφελής για τους ίδιους.

Ταυτότητα Διαφημιστείτε σε εμάς Όλες οι Ειδήσεις Συνδρομές

source