Ισπανία: Ηλεκτρική ενέργεια από τα…πορτοκάλια θα παράγει ο δήμος της Σεβίλλης

0
96

Την Άνοιξη, ο αέρας της Σεβίλλης στην Ισπανία γεμίζει από την μυρωδιά των λουλουδιών της πορτοκαλιάς, καθώς η πόλη φιλοξενεί περί τα 48.000 πορτοκαλόδεντρα.
Το ευχάριστο θέαμα που αυτά προσφέρουν μετατρέπεται, όμως, μέσα σε λίγες μέρες σε εφιάλτη, καθώς τα φρούτα που σαπίζουν μαζεύονται στο έδαφος, όπου περικυκλώνονται από μύγες, αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο για τους ανέμελους περαστικούς που μπορεί να τα πατήσουν και να γλιστρήσουν.
Ο δήμος της Σεβίλλης επιστρατεύει κάθε χρόνο περίπου 200 άτομα για να μαζέψουν τα πορτοκάλια από τους δρόμους.
Πολλά από τα πορτοκάλια καταλήγουν στις χωματερές, ενώ άλλα γίνονται λιπάσματα.
Τώρα, ο δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει τα παραπανίσια πορτοκάλια της περιοχής και για έναν ακόμα, καινοτόμο, προσοδοφόρο και οικολογικό σκοπό: Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το μεθάνιο που παράγεται καθώς τα φρούτα σαπίζουν, και ο άνθρακας που προκύπτει από αυτό, μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.
Σε πρώτη φάση, το μεγαλόπνοο σχέδιο της Σεβίλλης θα ξεκινήσει από την δημοτική εταιρεία υδροδότησης «Emasesa»,  και συγκεκριμένα για τον καθαρισμό του νερού που παρέχεται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
35 τόνοι πορτοκαλιών θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού της Emasesa, όπου ήδη εδώ και χρόνια αξιοποιείται ενέργεια από άλλες οργανικές πηγές.
Σταδιακά, ο δήμος ελπίζει ότι θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί όλα τα παραπανίσια πορτοκάλια της περιοχής, όχι μόνο για τον καθαρισμό του νερού, αλλά και για την ηλεκτροδότηση σπιτιών και εγκαταστάσεων που εξυπηρετούνται από το ήδη υπάρχον δίκτυο ηλεκτρισμού της πόλης.
Για να το πετύχει αυτό, ο δήμος υπολογίζει ότι χρειάζεται να επενδυθούν περίπου 250.000 ευρώ στο σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει αισιόδοξες προοπτικές: Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, 1 τόνος πορτοκαλιών μπορεί να παράγει 50 κιλοβατώρες ρεύματος, τροφοδοτώντας 5 σπίτια την ημέρα, ενώ με την αξιοποίηση όλων των επιπλέον πορτοκαλιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της πόλης θα εξυπηρετούνται 73.000 σπίτια ημερησίως.
«Η Emesesa είναι πρότυπο για όλη την Ισπανία, όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο δήμαρχος της Σεβίλλης, Juan Espadas Cejas, σε συνέντευξη Τύπου του.
«Οι νέες μας επενδύσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις καθαρισμού του νερού, οι οποίες καταναλώνουν το 40% της ενέργειας που απαιτείται για την επιτυχία παροχή καθαρού, πόσιμου νερού σε ολόκληρη την πόλη», προσέθεσε. «Μέσω αυτού του πρότζεκτ θα πετύχουμε τους στόχους μας όσον αφορά την μείωση των ρύπων, την ενεργειακή αυτάρκεια και την ανακύκλωση».
ΠΗΓΗ: The Guardian