111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνοδικές πιέσεις δέχεται η τιμή στο κρέας

Ανοδικές πιέσεις δέχεται η τιμή στο κρέας

«Σήμερα που μιλάμε, είμαστε σε ένα peak τιμών. Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει ανοδικά ή θα παραμείνει εκεί, όμως είμαστε ψηλά» λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Σκαρίμπας, γενικός διευθυντής της Elvida Τρόφιμα Α.Ε. και Α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ. Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αυτό συμβαίνει και λόγω της ζήτησης που εκδηλώνεται όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, αλλά και επειδή άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης και πλησιάζουμε σταδιακά προς την κανονικότητα μετά το λοκντάουν».
Ας προστεθεί σε αυτά και η ελπίδα για αύξηση του τουρισμού, που θα σημάνει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.
Εκτός όμως από τους προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης, η εξίσωση περιλαμβάνει και άλλες μεταβλητές. Σύμφωνα με τον κ. Σκαρίμπα, «το κρέας είναι ένα είδος που την τιμή του τη διαπραγματευόμαστε κάθε βδομάδα με τα σφαγεία-προμηθευτές, συνεπώς υπάρχει άμεση ανταπόκριση (ανοδική ή καθοδική) στο κόστος πρώτης ύλης. Είναι προφανές ότι όταν υπάρχει ζήτηση η τιμή ανεβαίνει, όμως στην περίπτωση του κρέατος έχουμε επιπλέον και τα δραματικά αυξημένα κόστη ζωοτροφών. Αυτό σημαίνει ότι και τα σφαγεία πληρώνουν ακριβά τα ζώντα ζώα που αγοράζουν από τους παραγωγούς, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πανευρωπαϊκά μικρότερο αριθμό ζώων διαθέσιμων προς σφαγή».
Πρόκειται για μια κατάσταση που ήταν μάλλον αναμενόμενη, ιδιαίτερα στα χοιρινά. Στο περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιούργησαν η πανδημία και τα λοκντάουν, οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να «ανοιχτούν» και έβαλαν πέρυσι λιγότερα ζώα στην εκτροφή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά φέτος, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές του κρέατος.
Την ίδια στιγμή, τον ρόλο τους στο αυξημένο κόστος έχουν και τα μεταφορικά· ενδεικτικά αναφέρεται –εκτός από το άλμα που έχει κάνει η τιμή στη μεταφορά χύδην φορτίου– ότι η τιμή για μεταφορά ξηρού φορτίου από την Ασία (αφορά π.χ. πρόσθετες ύλες) έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες περισσότερο από εννιά φορές πάνω.
Όπως επίσης αναφέρεται ο Δείκτης τιμών κρέατος του FAO, που μετρά τις τιμές στα εξαγόμενα κρέατα διεθνώς, έδειξε τον Απρίλιο νέα αύξηση (για έβδομο συνεχόμενο μήνα). Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξάνει κυρίως λόγω της τιμής στις ζωοτροφές, ενώ παραμένει και η περιορισμένη διαθεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμπεριληφθεί και η αύξηση που παρατηρείται στα μεταφορικά κόστη διεθνώς.
Εν τούτοις είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον και τον Απρίλιο, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα γράφημα) δεν έδειξε να κινείται αυξητικά (με εξαίρεση το αιγοπρόβειο τον Απρίλιο, για τους γνωστούς λόγους που έχουν να κάνουν με την εποχή, το Πάσχα των Καθολικών, την περιορισμένη προσφορά, την πανδημική συνθήκη).
Ο Μάιος, και λόγω επιστροφής στην περιβόητη «κανονικότητα», θα δείξει περισσότερα αν και μέχρι σήμερα στο κρεοπωλείο δεν φαίνονται πιέσεις για αύξηση τιμών, πέρα από ό,τι συμβαίνει τέτοια εποχή κάθε χρόνο (το αιγοπρόβειο είναι και πάλι εξαίρεση, αφού δείχνει να παραμένει ψηλά και μετά την πασχαλινή περίοδο).

source

>

ΑΡΜΟΝΙΑ

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

Τελευταία αρθρα