Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔάση: 80 εκατ. ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση

Δάση: 80 εκατ. ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση

Χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε για έργα που αφορούν στην πρόληψη και στην αποκατάσταση ζημιών σε δάση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, εγκρίθηκαν 75 πράξεις από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόληψη από δασικές πυρκαγιές, ενώ παράλληλα, σε 15 περιοχές δρομολογούνται έργα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Άλλα 32 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, εγκρίθηκαν  για έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών.

Ειδικά για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, προωθούνται διάφορα έργα όπως είναι η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση του οδικού δικτύου, ο καθαρισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων από την ξηρή καύσιμη ύλη που συσσωρεύεται καθώς και η χρήση σύγχρονων συστημάτων όπως είναι για παράδειγμα τα drones.

Παράλληλα, το μεγάλο project του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης προχωρά, καταρχάς με την άμεση προκήρυξη, το ερχόμενο διάστημα, των απαραίτητων ειδικών μελετών προκειμένου να επιλεγούν τόσο οι περιοχές όσο και η καταλληλότητα των ειδών που θα φυτευθούν σε αυτές, έτσι ώστε σε περίπου 1,5 έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2022,  να έχει γίνει η προετοιμασία και να  ξεκινήσουν τα έργα αναδασώσεων σε όλη τη χώρα.

Εξειδικευμένη επιστημονική μελέτη θα γίνει για κάθε περιοχή ξεχωριστά, πριν ξεκινήσει  οποιαδήποτε έργο αναδάσωσης. Ειδικότερα, προβλέπεται η φύτευση δενδρυλλίων, τα οποία θα προέρχονται από φυτώρια ελληνικής παραγωγής, τόσο από δημόσια  όσο  και από ιδιωτικά.  Το έργο έχει προϋπολογισμό  700 εκατ. ευρώ με το ΥΠΕΝ να έχει αιτηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης πυρκαγιών και αποκατάστασης ζημιών σε δάση, αλλά και για την προστασία των καμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, θα φυτευτούν περί τα 30 εκατομμύρια δέντρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις.about:blank

Όλες οι αναδασώσεις και οι δασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες τοπικές ανάλογα με την περιοχή, γενετικά ελεγμένες, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η βιοποικιλότητα των ευαίσθητων περιοχών και ο χαρακτήρας τους.

>

ΑΡΜΟΝΙΑ

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

Τελευταία αρθρα