111,483ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021
111,483ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιστολή για τη συνεργασία και το συντονισμό δράσεων και παρεμβάσεων για την...

Επιστολή για τη συνεργασία και το συντονισμό δράσεων και παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στο Δήμο Κηφισιάς

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» μοιράζεται μαζί σας αυτές τις σκέψεις και επιδιώκει τη συνεργασία σας για δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του περιαστικού πράσινου.

Βιώνουμε ήδη την εποχή της κλιματικής κρίσης και τις συνέπειές της. Ο εικοστός ήταν ο αιώνας με την κυριαρχία του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων. Τα περιθώρια για αλλαγή πορείας έχουν στενέψει δραματικά.

Το στοίχημα της πράσινης μετάβασης σε μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει τον περιορισμό των ανισοτήτων αλλά και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Η κλιματική κρίση παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή των αξιών και προτεραιοτήτων των πολιτών, αλλά και στη συνειδητοποίηση για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, όπως έδειξαν με τραγικό τρόπο οι πρόσφατες καταστροφές από τη «Μήδεια» και η πυρκαγιά στο Αλεποχώρι-Σχίνο, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών που ενδέχεται να πάρουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Είναι αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τον συντονισμό όλων των πρόσφορων μέσων. Η πρόληψη και η ενεργοποίηση των εθελοντών πολιτών, ομάδων και οργανώσεων, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία και εμπλουτίζοντας τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Κεντρική Διοίκηση.

Η περιοχή μας, ο Δήμος Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης, είναι προικισμένος με σημαντικές αστικές δασικές εκτάσεις, πνεύμονες οξυγόνου. Είμαστε προσωρινοί κληρονόμοι και διαχειριστές αυτού του περιβαλλοντικού πλούτου και έχουμε την υποχρέωση να τον προστατεύσουμε, να τον αναδείξουμε και να τον παραδώσουμε ακέραιο και βελτιωμένο στις επόμενες γενιές.

Οι κυριότερες δασικές εκτάσεις του Δήμου μας, είναι το Δασόκτημα Συγγρού, το δάσος Φασίδερη και το γειτονικό «Οικολογικό Πάρκο Νέας Ερυθραίας», καθώς και το οικοσύστημα του Κηφισού.

Το δασόκτημα Συγγρού, περίπου τετραπλάσιο από το Πεδίο του Άρεως, επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες για αναψυχή και άθληση.

Η «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε «αξιοποίηση» του Δάσους Συγγρού με τη μορφή «αγροκτήματος πόλης» μέσω ΣΔΙΤ καθώς και σε κάθε εμπορευματοποίηση του αλλά και στην καταστρατήγηση του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού και στη μετάλλαξη του φυσικού χαρακτήρα του κληροδοτήματος.

Πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες προστασίας του δασοκτήματος. Ενδεικτικά, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα:

·         Συλλογή, αποψίλωση και απομάκρυνση όλης της καύσιμης ύλης που άφησε πίσω της η «Μήδεια».

·         Καθαρισμός του δάσους και ενίσχυση της δασικής βλάστησης

·         Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

·         Βελτίωση της προσβασιμότητας και αποκατάσταση βλαβών των εσωτερικών δρόμων για γρήγορη πρόσβαση των πυροσβεστικών χωρίς να αλλάξει ο δασικός χαρακτήρας τους

·         Περιφρούρηση του δάσους για την αντιπυρική περίοδο

·         Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες

·         Συμμετοχή και προβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και πολιτών

Το δάσος Φασίδερη και το γειτονικό «Οικολογικό Πάρκο Νέας Ερυθραίας», αν και είναι από τα τελευταία αμιγή δάση της Αττικής, είναι παρατημένα στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία αλλά και στις καταπατήσεις από επιτήδειους. Είναι αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις για τη διάσωσή τους από επικείμενους κινδύνους και η προστασία τους εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιώντας τουλάχιστον τα πιο κάτω:

·         Συλλογή, αποψίλωση και απομάκρυνση όλης της καύσιμης ύλης που άφησε πίσω της η «Μήδεια»

·         Εργασίες συντήρησης για βελτίωση της προσβασιμότητας τόσο του δάσους όσο και του Οικολογικού Πάρκου Ν. Ερυθραίας

·         Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

·         Τοποθέτηση ή/και πυροσβεστικών κρουνών

·         Τοποθέτηση νέων υδατοδεξαμενών

·         Ένταξη στην επιφυλακή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

·         Άμεση αξιοποίηση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2021».

·         Έλεγχος για τις προφανείς καταπατήσεις μέσω περιφράξεων, εναπόθεσης διαφόρων αντικειμένων και υλικών στον πέριξ του Σταδίου Φ. Βαρδαξής χώρο, θέμα το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε την τελευταία δεκαπενταετία έχει απασχολήσει τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές ή τη δασική υπηρεσία χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση.

·         Ο Δήμος να κάνει όλες τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες ώστε να καταχωρηθεί στο  Κτηματολόγιο η περιοχή ως αμιγές δάσος.

·         Μεσοπρόθεσμα, πρέπει τα δάση αυτά να αναδειχθούν και να γίνουν προσβάσιμα, να αναδειχθούν τα σημεία ενδιαφέροντος και να προστατευτούν με τη εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Η Κηφισιά διαθέτει το δικό της ποτάμι, τον ιστορικό Κηφισό. Υπάρχουν ακόμα κάποια κομμάτια του που μας θυμίζουν ότι ο Κηφισός δεν είναι λεωφόρος αλλά ποταμός. Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Κηφισού, αποτελούμενο από πλατανοδάση και πευκοδάση, καθώς και από σημαντική πανίδα, είναι αναγκαίο να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί. Είναι άμεση η ανάγκη να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλίες για τη διάσωση και ανάδειξη του Κηφισού στα όρια της δικαιοδοσίας του. Θα πρέπει να γίνει, έστω μερική οριοθέτηση στα όρια του Δήμου μας, ώστε να γίνει καθαρισμός, να ελεγχθούν οι χρήσεις και τα ύδατα, να αναπτυχθούν ήπιες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές,

Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως αυτά του Πράσινου Ταμείου και των πόρων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Η παράταξή μας πιστεύει στη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις συλλογικότητες της πόλης. Σας καλούμε να συζητήσουμε για όλα όσα αφορούν στην πόλη μας και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Αναμένουμε τη διαθεσιμότητά σας για τον καθορισμό της συνάντησης απαντώντας στο μειλ: koinwniaparousa@gmail.com ή στα τηλέφωνα: Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, επικεφαλής παράταξης: 6974459894 και Μαρία Σεβδαλή, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς: 6974587532.

https://www.facebook.com/100904558217655/videos/488350485794481

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
>

ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί (ή ξεραθεί)!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της ΑΡΜΟΝΙΑ, ή των Συντακτών της...

Most Popular

Recent Comments