Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Περισσότερα
    ΑρχικήΕπικαιρότηταΜνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας από τον Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Θρόνου

    Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας από τον Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Θρόνου

    Την Κυριακή 11 Ιουλίου, επί τη συμπληρώσει 31 χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ιερουργούντος του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου του Οικουμενικού Θρόνου, Πανοσ. Αρχιμ. Θεοδώρου Μεϊμάρη και συλλειτουργούντων μετ’ αυτού του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς Πέτρας και Χερρονήσου, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτου Ταμπακάκη και των Ιερέων του Ιερού Ναού
    . Της Θείας Λειτουργίας παρέστη εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.
    Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Πανοσ. Αρχιμ. Θεόδωρος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας.
    Προ της απολύσεως τέλεσε το μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιερέως κυρού Δημητρίου, που διηκόνισε επί 34 συναπτά έτη την κατά Πέτραν Εκκλησίαν και τον οποίο η τοπική κοινωνία ξεχώρισε ως Ιεράρχη αλλά και ως άνθρωπο για το θαυμαστό ποιμαντικό, ανακαινιστικό και φιλανθρωπικό του έργο.
    Στην προσφώνησή του προς τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο και τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος ανέφερε:
    «Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή, αγαπητοί μου αδελφοί. Είναι μια ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το θαύμα που επετέλεσε η Αγία μεγαλομάρτυς και πανεύφημος νύμφη του Χριστού Ευφημία. Την ημέρα αυτή οι Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου τοποθέτησαν μέσα στο λείψανό της, που φυλάσσεται μέχρι σήμερα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τον τόμο που περιείχε την αλήθεια της Πίστεώς μας και τον τόμο που περιείχε τη διδασκαλία των αιρετικών, οι οποίοι κήρυσσαν ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, δεν είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Μετά την Αγρυπνία και τη Θεία Λειτουργία που επετέλεσαν, άνοιξαν το λείψανο της Αγίας Ευφημίας και είδαν, κατά θαυματουργικό τρόπο, να έχει εναγκαλιστεί τον τόμο των Ορθοδόξων.
    Είναι η ημέρα της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Δημητρίου, ο οποίος αγαπούσε τόσο πολύ την Αγία Ευφημία και επειδή έζησε και διηκόνισε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και επειδή ενθρονίστηκε κατά την ημέρα της Εορτής της Αγίας, στις 16 Σεπτεμβρίου. Ξεκίνησε την διακονία του στην επαρχία αυτή κατά την ημέρα της Εορτής της αγαπημένης του Αγίας και την ολοκλήρωσε την ημέρα κατά την οποία εορτάζεται το θαύμα της Αγίας Ευφημίας, την 11η Ιουλίου.
    Ενθυμούμαστε όλα εκείνα τα οποία έκανε για την Εκκλησία, για τον τόπο και τους ανθρώπους του ο μακαριστός Δημήτριος. Ήταν ένας γνήσιος, ένας αληθινός άνθρωπος. Όπως ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο, όταν ο οφθαλμός είναι καθαρός, ολόκληρος ο άνθρωπος είναι καθαρός. Οι παλαιότεροι θυμούνται τα χαρακτηριστικά μάτια του Δημητρίου, θυμούνται την καθαρότητα των οφθαλμών του, που φανέρωνε την αλήθεια, την παιδικότητα της ψυχής του και την γνησιότητα του χαρακτήρος του. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε πολύ, τόσο από τον Κλήρο, όσο και από τους ανθρώπους του τόπου αυτού, που συχνά φέρνουν στη μνήμη τους μια ιστορία, ένα περιστατικό από τη ζωή του. Ας έχουμε όλοι την ευχή του και ας πρεσβεύει στον Κύριό μας να αποκτήσουμε κι εμείς αυτή την καθαρότητα, εφαρμόζοντας το Ευαγγέλιό Του με τη βιωτή μας.
    Σήμερα όμως είναι ιδιαίτερη τιμή για την Μητρόπολή μας και τον Μητροπολιτικό ναό, καθότι ο προεξάρχων λειτουργός είναι ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων, Πανοσ. Αρχιμ. Θεόδωρος ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πανοσ. Αρχιμ. Νήφωνα Βασιλάκη, ήλθε εδώ για να ιερουργήσει και να τελέσει το μνημόσυνο του μακαριστού Δημητρίου, αφού κατάγεται πνευματικά από τη Μονή της μετανοίας του Δημητρίου, την Ιερά Μονή Παναγίας Αγκαράθου. Ο Πανοσ. Αρχιμ. Θεόδωρος κατάγεται από μικρασιατική οικογένεια, μεγάλωσε στο Ηράκλειο και εδώ και αρκετά χρόνια διακονεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Δεσπότη και Αυθέντη ημών, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
    Τον καλωσορίζουμε, τον ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνει να βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας και του ευχόμαστε η Μεγάλη Παναγία, ταις πρεσβείαις πάντων των Αγίων και ιδιαιτέρως της Αγίας Ευφημίας που τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα να τον προστατεύει, να του δίδει δύναμη και υγεία, ώστε να ανταπεξέρχεται στα πολλά του καθήκοντα».
    Στην αντιφώνησή του ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος ανέφερε:
    «Σας ευχαριστώ εκ καρδίας για τους αγαστούς σας λόγους, πρωτίστως όμως για την ευλογία, την ευγενική υποδοχή που μου επιφυλάξατε και την κανονική άδεια που μου δώσατε να βρίσκομαι σήμερα στην ιστορική Νεάπολη εν μέσω της υμετέρας λίαν αγαπητής Σεβασμιότητος, του Πρωτοσυγκέλλου σας, εκλεκτών Πατέρων και των λοιπών συλλειτουργησάντων και ευλαβών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς σας. Ευρίσκομαι σήμερα εδώ από ανάγκη εσωτάτη να λειτουργήσω και να λάβω την ευλογία της Μεγάλης Παναγίας, του ιστορικού αυτού παλατίου της Ανατολικής Κρήτης.
    Η έδρα της ιστορικής αυτής Ιεράς Μητροπόλεως λαμπρύνεται κατά τα τελευταία έτη από την στιβαράν παρουσία και ποιμαντορία σας εις όλα τα επίπεδα, εις τα οποία εξυφαίνεται η αρχιερατική σας διακονία. Διαβιβάζω προς υμάς Σεβασμιώτατε τον αδελφικόν ασπασμόν της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού μας πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, προς δε τον ευλαβή Κλήρο και τον περιούσιο λαό της υμετέρας Μητροπόλεως, τις πατρικές ευχές και πατριαρχικές ευλογίες του Σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας».

    source

    >

    ΑΡΜΟΝΙΑ

    Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

    Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

    Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

    ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

    ****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

    Τελευταία αρθρα