111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣκρέκας: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σκρέκας: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δηλώσεις του υπογράμμισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτους τους καταναλωτές.

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ παρέπεμψε για τις ανακοινώσεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος. 

«Από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική μείωση, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ (τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας)  γιατί έχουμε προχωρήσει σε μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κι από εκεί θα εξοικονομήσουμε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ από την επόμενη χρονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών».

«Έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ελάφρυνση. Την έχουμε υπολογίσει, είναι αρκετά σημαντική, και θα ανακοινώσουμε και ποια θα είναι η ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη) μέσα από το επενδυτικό πλάνο που προωθούμε ως κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ, ο αρμόδιος διαχειριστής, υλοποιεί» συνέχισε ο υπουργός Ενέργειας. 

Επιπρόσθετα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου και έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα έχει προκαλέσει και τεράστια αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι τιμές πώλησης δεν είναι τιμές που προσδιορίζονται από την κάθε κυβέρνηση. Είναι προϊόντα, των οποίων οι τιμές πώλησης προσδιορίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια. Γι αυτό και με άμεσα αντανακλαστικά η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που πήρε μέτρα ώστε να στηριχθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου για μια μέση οικογένεια, που δεν ξεπερνά τις 600 κιλοβατόρες τον μήνα, η αύξηση να μην ξεπερνά τα 2 με 3 ευρώ» τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας: «δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και τα νοικοκυριά απροστάτευτα».

«Με νομοθετική διάταξη ιδρύουμε Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου θα εισρεύσουν φέτος τουλάχιστον 200.000.000 από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ εφόσον χρειαστεί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και με επιπλέον έσοδα, είτε από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, είτε από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε εκ νέου. Και μετά τον Δεκέμβριο αν δούμε ότι αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο συνεχίζεται, θα είμαστε παρόντες» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η επιδότηση του κράτους αφορά όλους τους παρόχους, όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παρόχους. Εξήγησε δε ότι με την κρατική επιδότηση η επιβάρυνση του καταναλωτή στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι μικρότερη από την αύξηση της κιλοβατόρας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είπε ότι δεν επιτρέπεται μια κρατική επιδότηση γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό. «Έχουμε σχεδιάσει πιο μακροπρόθεσμα αλλά μόνιμα μέτρα, όπως τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ένας καταναλωτής επαγγελματίας ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 3 μεγαβάτ και να συμψηφίζει έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει», εξήγησε.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το επίδομα θέρμανσης το δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να θερμαίνουν το σπίτι τους. «Παράλληλα, συζητάμε με τους κ. Σταικούρα και Σκυλακάκη μέτρα, εφόσον χρειαστεί, για να στηρίξουμε τους καταναλωτές» τόνισε. Τέλος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη στους καταναλωτές το χειμώνα που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

Αναζητήστε μας στις Ειδήσεις Google

Τα άρθρα μας αλιεύονται  από αξιόπιστες πηγές (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της ΑΡΜΟΝΙΑ, ή των Συντακτών της…

>

ΑΡΜΟΝΙΑ

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί, ή ξεραθεί!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** "ΑΡΜΟΝΙΑ" Ομάδα Ενεργών Πολιτών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών "ΑΡΜΟΝΙΑ", ή των Συντακτών της...

Τελευταία αρθρα