Της Άννας Φωτού*
-Εμείς οι μεγάλοι, ας ξεκινήσουμε με την εικόνα που έχουμε όταν ακούμε την λέξη <<Χριστουγεννιάτικες διακοπές>>, τι εικόνες του παρελθόντος (από τα παιδικά μας χρόνια)μας έρχονται στο μυαλό;Ένα στολισμένο δέντρο, γιορτινά δώρα, κάλαντα, γλυκά, ανοικτές οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις και με δεδομένες εικόνες που επαναλαμβανόντουσαν κάθε χρόνο.
-Εμείς οι μεγάλοι, ας δούμε σήμερα τι καλούμαστε να ζήσουμε:-Χριστούγεννα με πολύ διάχυτο άγχος, ανάγκη να γνωρίσουμε τα μέτρα που θα ισχύουν κάθε φορά, περιορισμούς σε συγκεντρώσεις, καχυποψία για τον διπλανό εμβολιασμένο ή όχι, και ατελείωτες κουβέντες για ότι ακούστηκε για ότι διαβάστηκε για τον τάδε γνωστό που έπαθε αυτό ….κλπ.κλπ. Όλα αυτά μέσα στις πολύ δύσκολες καταστάσεις, υπό την κυριαρχία του Covid, της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης ,δημιουργούν ένα κλίμα ευρύτερης πίεσης και θλίψης.
-Εμείς οι μεγάλοι, γνωρίζουμε επίσης ότι τα Χριστούγεννα και όλη η περίοδος των γιορτών, προκαλεί άγχος και συχνά κατάθλιψη. Είναι μια από τις πιο αγχωτικές και δύσκολες περιόδους του χρόνου για πολλούς ανθρώπους. Ενώ η κλασσική εικόνα των γιορτών περιλαμβάνει στιγμές ευτυχίας και χαλάρωσης, όμως κάθε χρόνο οι στατιστικές ανακοινώνουν για την περίοδο των γιορτών την κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών διαταραχών, αλλά και την ιδιαίτερη κατάχρηση ουσιών με συχνά όχι ευχάριστα αποτελέσματα.Γιατί όλα κλιμακώνονται; Διότι δυστυχώς τα Χριστούγεννα, όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε να βιώσουμε τις γιορτές βάσει κάποιων προτύπων, όπου όλα είναι τέλεια και μαγικά. Πρέπει όλα να είναι υπέροχα, με αρμονικές σχέσεις, άφθονα δώρα , και κοινωνικές επαφές. Όλα αυτά μας βάζουν την υποχρέωση –να πρέπει να ανταποκριθούμε- και αν δεν μπορούμε, τότε νοιώθουμε αποτυχημένοι και μη ικανοί να ζήσουμε και εμείς αυτό το όνειρο.-Αυτή η συνθήκη δημιουργεί σε κάθε άνθρωπο προσδοκίες , και μοναξιά.
-Τι χρειάζεται να γίνει λοιπόν για να μειώσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα; Κατ’ αρχήν χρειάζεται να θυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι μπορεί έτσι να φτιάχνονται <<τα κοινωνικά πρέπει>> και να επηρεάζουν τη διάθεση μας, εμείς όμως ως ενεργοί πολίτες μπορούμε να αλλάξουμε ότι δεν μας ταιριάζει. Ας αλλάξουμε τις δικές μας προσδοκίες πρώτα, και ας κάνουμε φέτος τις γιορτές που μπορούμε. Κάθε χρονιά για κάθε σπιτικό είναι κάτω από διαφορετικές οι συνθήκες.
-Δώστε χρόνο για να προετοιμαστείτε.Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γιορτές, οι συγκεντρώσεις και τα δώρα, χρειάζονται χρόνο. Οπότε αφήσαμε δουλειές για την τελευταία στιγμή, αγχωθήκαμε και εκνευριστήκαμε με τον εαυτό μας.
-Επικοινωνήστε με τους άλλους.Συνεννοηθείτε με τον εαυτό σας, πως θέλετε να περάσετε τις γιορτές , και πείτε το, στον σύζυγο, στα παιδιά, στα πεθερικά.-Μπορεί να έχετε μια ωραία ιδέα , μια πιο πρακτική λύση και να παραμένετε σιωπηλοί αλλά ταυτόχρονα απρόθυμοι για συνεργασία. Πολλές φορές οι οικογενειακοί γιορτινοί καβγάδες ξεκίνησαν από μια εντελώς άσχετη ή ελάχιστη αφορμή και έγιναν έντονες οικογενειακές ή συζυγικές ρήξεις.
-Επιτρέψτε στον εαυτό σας.Αποφασίστε έγκαιρα πως θέλετε να περάσετε τις γιορτές, αλλά κυρίως με ποιους. Ας είμαστε ρεαλιστές, και ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση, αν έχουμε δυσμενείς σχέσεις στην οικογένεια μας, ότι ξαφνικά επειδή είναι Χριστούγεννα, οι άνθρωποι μας θα παρουσιάσουν <<μεταλλάξεις>>. Όλες οι προϋπάρχουσες διαφωνίες δεν θα λυθούν τώρα. Δεν επιλύονται τώρα τα ζητήματα, απλά φροντίζουμε να διατηρηθούν ήρεμες οι ώρες συνύπαρξης με τους άλλους.
Εμείς οι μεγάλοι μπορούμε αν στο περιβάλλον υπάρχουν παιδιά, να βάλουμε τις διαφωνίες μας στην άκρη και να φτιάξουμε για αυτά << ωραίες γιορτές>>, είναι εξ’ άλλου τα Χριστούγεννα η γιορτή των παιδιών. Κερδίστε χρόνο μαζί τους, χαρίστε στον εαυτό σας και σ’ αυτά ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. Αυτές τις αναμνήσεις κρατάμε μαζί μας και αυτές αναπαράγουμε.
Εμείς οι μεγάλοι μπορούμε. Να δώσουμε την πραγματική διάσταση στις γιορτές, γιατί τελικά τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο τα στολίδια, τα φωτάκια, και τα μεγάλα τραπεζώματα, αλλά η ιδέα αυτών των γιορτών είναι η μοιρασιά της αγάπης και της ελπίδας. Τα χριστιανικά μας καθήκοντα, είναι να δώσουμε αγάπη & χαρά στους δικούς μας & παιδιά μας, αλλά και στο γνωστό μας που φέτος δεν μπορεί, στο γειτονικό παιδί που περιμένει ένα δώρο. Το νόημα δεν βρίσκεται στο φανταχτερό Χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από το ίδιο φανταχτερό και ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι μόνο εμείς οι μεγάλοι με τις πράξεις μας μπορούμε να κάνουμε τους γύρω μας να νοιώσουν γιορτινά.
*Αφιέρωμα της κ. Άννας Φωτού, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια, είναι δε κάτοχος Ευρωπαϊκού Ψυχοθεραπευτικού Διπλώματος, The European Association for Psychotherapy (EAP). fotou@otenet.gr
Αναζητήστε μας στις Ειδήσεις Google
Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές όπως: Γραφείο Προέδρου Δημοκρατίας, Γραφείο Πρωθυπουργού, Γραφεία Υπουργών, Μελών της Βουλής των Ελλήνων, Μελών του Ευρωκοινοβουλίου, Κρατικές Υπηρεσίες, Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας… Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της ΑΡΜΟΝΙΑ, ή των Συντακτών της…