111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
111,529ΥποστηρικτέςΚάντε Like
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, "Tο αηδόνι του...

Έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, “Tο αηδόνι του νησιώτικου τραγουδιού”

Πέθανε μια από τις εμβληματικές μορφές του νησιώτικου τραγουδιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη.

Η τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Την είδηση επιβεβαίωσε η κόρη της, Ελένη Λεγάκη, με μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται και οι δύο αγκαλιά.

Η εκλιπούσα ήταν γνωστή ως η «κυρά του Αιγαίου». Γεννήθηκε το 1931 στη Νάξο, όντας η κόρη του βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη. Ήταν το ένα από τα 11 παιδιά της οικογένειας, από τα οποία θα επιζήσουν τελικά τα πέντε: η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας, και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης.

H ανάρτηση της κόρης της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη:

H ανάρτηση της κόρης της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη:

Ποια ήταν η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη
Η Ειρήνη Κονιτοπούλου ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι μέσω του θείου της, του λαουτιέρη Δημήτρη Φυρογένη. Αρχικά και κρυφά από τον πατέρα της, ξεκίνησε να τραγουδά. Εκείνος αντέδρασε αρχικά, αλλά στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στο συγκρότημα «Σταθμός», το οποίο το διάστημα 1955 -1956, θα ηχογραφήσουν τέσσερα τραγούδια.

Την εποχή που ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια παντρεύτηκε τον Στέλιο Λεγάκη. Ο Γιώργος Κονιτόπουλος που αντικατέστησε τον πατέρα του στο συγκρότημα του Φυρογένη, έχει ως βασική τραγουδίστρια την Ειρήνη, η οποία από εκείνο το σημείο ξεκίνησε επαγγελματικά να δουλεύει για τη δισκογραφία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα naxospress.gr, τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις θα τις πραγματοποιήσουν στα 1960 και θα κυκλοφορήσουν δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών, με παραδοσιακά διασκευασμένα τραγούδια. Το 1963 θα ηχογραφήσουν τις μεγάλες επιτυχίες μέχρι σήμερα «Αρμενάκι», «Έλα να πάμε σ’ ένα μέρος» κ.α.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη πρωτοτραγούδησε σε κέντρο το 1961. Ακολούθως και για πολλά χρόνια εμφανίστηκε στο «Μουράγιο». Από το 1984 μέχρι το 2008 εμφανιζόταν μαζί με την κόρη της, Ελένη Λεγάκη στο «Αρμενάκι». Εκτός από την Ελλάδα, είχε πραγματοποιήσει εμφανίσεις και στην Αμερική.

Μετέχει επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους: «Ντιρλαντά» (1971), «2ο Ταξίδι στην Ελλάδα» (1975), «Τραγούδια απ τα νησιά μας» (1975), «Ντάρι-ντάρι, νησιώτικο γλέντι» (1991), «Τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια» (1992), κ.λπ.

Για την απώλεια της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απέστειλε το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα:

«Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, απόλυτα ταυτισμένη με τη νησιωτική μουσική, ήταν η φωνή του Αιγαίου. Στις πολλές δεκαετίες της πορείας της, διατήρησε τη μουσική παράδοση των νησιών μας, την κράτησε ζωντανή, την έκανε σύγχρονη. Γόνος μουσικής οικογένειας, θήτευσε κοντά στον σπουδαίο Σίμωνα Καρά. Μετέφερε, με ενθουσιασμό, τα ακούσματα και την τέχνη της στην οικογένεια της, που συνεχίζει γενιά προς γενιά τη δική της προσφορά στην παραδοσιακή μουσική.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη μας συντρόφευε στα πανηγύρια, τα καλοκαίρια, όταν ως νέοι αρχαιολόγοι δουλεύαμε στις ανασκαφές, στις Κυκλάδες. Με αυτή τη χαρακτηριστική φωνή, με αυτά τα τραγούδια, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας τον ήχο της πατρίδας μας στους απανταχού Ελληνες. Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη αφήνει πλούσιο έργο και αυθεντικές ερμηνείες, σπουδαία μαθήματα για εκείνους που υπηρετούν το παραδοσιακό τραγούδι. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της».

Αναζητήστε μας στις Ειδήσεις Google

Τα άρθρα μας αλιεύονται  από αξιόπιστες πηγές όπως: Γραφείο Προέδρου Δημοκρατίας, Γραφείο Πρωθυπουργού, Γραφεία Υπουργών, Μελών της Βουλής των Ελλήνων, Μελών του Ευρωκοινοβουλίου, Κρατικές Υπηρεσίες, Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας… Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της ΑΡΜΟΝΙΑ, ή των Συντακτών της….

- Advertisment -
>

ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα  Εθελοντών

Όταν και το τελευταίο δένδρο καεί (ή ξεραθεί)!

Όταν και το τελευταίο ποτάμι μολυνθεί!,

Όταν και το τελευταίο ψάρι πεθάνει!,

ΤΟΤΕ Θα μάθουμε ΟΤΙ Τα λεφτά δεν τρώγονται!!!

****************************************** ΑΡΜΟΝΙΑ Ομάδα Εθελοντών ******************************************* Τα άρθρα μας αλιεύονται από αξιόπιστες πηγές (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα Ελληνικά & Παγκόσμια ΜΜΕ, κλπ.) και σκοπό έχουν την ενημέρωση των επισκεπτών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέση της Ομάδας Εθελοντών ΑΡΜΟΝΙΑ , ή των Συντακτών της...

Πιο δημοφιλή