Απώλεια οστικής μάζας: Τι να κάνετε για να μην εξελιχθεί σε οστεοπόρωση

0
311

Μετά την ηλικία των 50 πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν σε τυχαίο έλεγχο ότι πάσχουν από οστεοπενία.

Πρόκειται για την χαμηλή οστική πυκνότητα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή, οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια, αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου για μετάβαση στην οστεοπόρωση.

Πάνω από το 80% των ατόμων με οστεοπενία είναι γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 θα εμφανίσουν οστεοπόρωση και τελικώς θα υποστούν κάταγμα.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση και συγκεκριμένα:

Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο: Γαλακτοκομικά, πράσινα λαχανικά, σαρδέλες, σολομός, μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, ξηροί καρποί, σουσάμι, καθώς και φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως μπακαλιάρος, γαρίδες, γάλα, κ.ά. Μπορείτε επίσης σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου.

Επειδή στην εμφάνιση της οστεοπενίας το σημαντικότερο ρόλο (60-80%) παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μεριμνήσετε για το 20-40% που μπορείτε να επηρεάσετε.

πηγή:msn.com