Τροφές περιέχουν γλουτένη

0
206

Η διατροφή με ή χωρίς γλουτένη απασχολεί πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συχνά παρανοήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους και όχι μόνο όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες.

Σε πολλές πρωτεϊνούχες τροφές προστίθεται γλουτένη κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία τους. Η προσθήκη γίνεται με τη μορφή πληρωτικών υλικών με βάση το σιτάρι, καθιστώντας αναγκαίο τον έλεγχο της ετικέτας αν θέλετε να αποφύγετε τη γλουτένη.

Γλυκόριζα, τσίχλες, σοκολάτες: Το αλεύρι σίτου είναι το δεύτερο συστατικό στις σκουρόχρωμες καραμέλες, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές τσίχλες για να μην κολλά το προϊόν στη συσκευασία. Σε κάποιες σοκολάτες η γλουτένη χρησιμοποιείται ως πυκνωτικός παράγοντας.

Αν στην ετικέτα αναγράφεται ότι το τρόφιμο περιέχει άμυλο σίτου, υδρολυμένη πρωτεΐνη ή τροποποιημένο άμυλο, πρέπει να αποφύγετε το συγκεκριμένο προϊόν.

Κάποια μείγματα μπαχαρικών έχουν επίσης πληρωτικά υλικά με βάση το σιτάρι. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, αναζητήστε προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα «χωρίς γλουτένη».

Δείτε τροφές που περιέχουν γλουτένη αλλά πιθανώς δεν το γνωρίζετε:

Πηγή: womenshealthmag.com