Υπουργείο Παιδείας: Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές

411

Μεγαλύτερη αυτονομία στις σχολικές μονάδες για όσα αφορούν τις σχολικές εκδρομές δίνει υπουργική απόφαση που υπέγραψαν σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Στόχος είναι ο περιορισμός των γραφειοκρατικών κωλυμάτων και η ευκολότερη λήψη αποφάσεων για το ζήτημα.

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θα απαιτείται μόνο απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας για τις μετακινήσεις (δηλ. τις εκδρομές) στο εσωτερικό της χώρας και όχι πια του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τις μετακινήσεις που γίνονται στο εξωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, παρά μόνο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της τελευταίας τάξης των Λυκείων μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού, αντί μόνο σε μία χώρα του εξωτερικού.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο: α) εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (προγραμμάτων περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας, πολιτιστικών κλπ.) πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό, αντί μόνο στο εσωτερικό, και αυξάνεται η διάρκειά τους έως τριών –αντί για δύο– εργάσιμων ημερών ή έως πέντε –αντί τεσσάρων– ημερών, εάν συμπεριληφθούν έως δύο αργίες.

β) του Αναλυτικού Προγράμματος, πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό, αντί μόνο στο εσωτερικό. Προβλέπεται ακόμη η σύμπραξη-συνεργασία σχολείων με μικρό αριθμό μαθητών/τριών με σχολεία και άλλης διεύθυνσης, ακόμη και διαφορετικών Περιφερειακών Διευθύνσεων, αντί με σχολεία της ίδιας μόνο διεύθυνσης.