Απίστευτο κι όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Υπάρχει ένα ιδιαιτέρως εύγευστο φρούτο το οποίο όμως έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τόσο που ισοδυναμεί με την ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει σε μία σοκολάτα. Ο λόγος για το μάνγκο που έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα αφού εκτός από υψηλή ζάχαρη είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε αντίθεση με άλλα φρούτα η κατανάλωση ενός μάνγκο παρέχει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α. Το μάνγκο χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί μία ξεχωριστή επιλογή για smoothies, χυμούς, σαλάτες ακόμη και για cocktails.
Eίναι πλούσια πηγή βήτα καροτένιου, ενώ σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του αντιοξειδωτικού, συνδέεται άρρηκτα με την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.
Σύμφωνα ωστόσο με την διαιτολόγο Τζένι Τσάμπιο ένα μόνο φλιτζάνι μάνγκο περιέχει σχεδόν 23 γραμμάτια ζάχαρης όσο δηλαδή και μία σοκολάτα γάλακτος 45 γραμμαρίων. Εξίσου υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης έχουν οι μπανάνες οι οποίες βεβαίως διαθέτουν ταυτόχρονα πεπτικούς υδατάνθρακες και κάλιο.
Γιώργος Μουλάς