ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αληθινοί Οδηγοί της Ανθρωπότητας Δεν είναι όσοι καταπλήσσουν με τη δύναμη τους, αλλά όσοι τη διακονούν με την προσφορά τους. “Λουί Παστέρ”

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ»: Εθέλω – θέλω (δύναμαι οικειοθελώς).

Η προσφορά βοήθειας στη βάση του τύπου, της “Φιλανθρωπίας”, ή της κοινωνικής προβολής βρίσκει τους εθελοντές (της ΑΡΜΟΝΙΑ) που σέβονται τον συνάνθρωπο και τους εαυτούς τους ριζικά αντίθετους.

ΟΡΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με το Χάρτη για την Εθελοντική Εργασία που συνέταξε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι όροι:

Εθελοντική Δράση και Εθελοντική Συμβολή αναφέρονται σ΄ εκείνα τα έργα και τους ρόλους, που αναλαμβάνονται και εκτελούνται από τους πολίτες με την ελεύθερη βούληση τους δίχως οικονομικό αντίκρισμα για κάποιο κοινωνικά ωφέλιμο σκοπό.

Για έναν ειλικρινή και απλό εθελοντή ο αυθεντικός εθελοντισμός, αποτελεί μια μορφή συμμετοχής και έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης από συνειδητοποιημένους πολίτες.

Αναπτύσσεται στη βάση υγιών κινήτρων και εφ΄ όσον προσφέρει ικανοποίηση στους ίδιους τους εθελοντές.

Δημιουργεί όρους βαθμιαίας επίλυσης κάποιων καίριων κοινωνικών προβλημάτων, όταν το Κράτος αδυνατεί.

Αποτελεί μια διαρκή διαδικασία που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, προωθεί την επικοινωνία και τη συνεργασία και παράγει δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης και αλληλοβοήθειας.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ; Δηλαδή Άνθρωπος; Αποκτάς γνώσεις νέες δεξιότητες εμπειρίες, ψυχική υγεία, ανάπτυξη προσωπικότητας αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες με πειραματικές εφαρμογές, δημιουργική απασχόληση του ελευθέρου χρόνου, ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή με ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα και κυρίως την ικανοποίηση να αισθάνεσαι άνθρωπος και άλλα πολλά…

Επειδή δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων ο τίτλος ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ χρησιμοποιήθηκε (και χρησιμοποιείται) για εκμετάλλευση του λαού με ταπεινά κίνητρα.

Όμως δεκάδες λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων διέσχισαν τους αιώνες και με ιδεολογία, συναισθηματική επένδυση, κάνοντας τον εθελοντισμό τρόπο ζωής και με κατάθεση ψυχής, προσπέρασαν και έσβησαν τους «Δήθεν εθελοντές» και «Δήθεν Οικολόγους».

Το έργο τους και το παράδειγμα τους θα μας εμπνέει αιώνια…

Η ΓΗ, ο άνθρωπο, ο απόδημος ελληνισμός, το περιβάλλον, η υγεία, ο πολιτισμό, η παράδοση, η εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ΟΥΡΑΝΟΣ ο αέρας με τα κάθε είδους Πτηνά, η ΘΑΛΑΣΣΑ με τα πάσης φύσεως θαλάσσια είδη, μας καλούν σε Βοήθεια…

Ο Πλανήτης ΓΗ προσκαλεί όλους τους ανθρώπους σε έναν ανθρωποκεντρικό συναγερμό, «Πάρτε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια σας».

Μπορούμε να δημιουργήσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας καθένας από το δικό του μετερίζι;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ότι άλλο αυτό σημαίνει;

Η προσφορά Έργου δίχως προκαθορισμένα Οικονομικά Κριτήρια, στόχους, υπολογισμούς ανταπόδοσης, είναι αυτό που κάνει ένα άτομο να διαπρέπει, ή να παραμένει μέτριο, γιατί (όπως γνωρίζουμε), ποτέ μια προσωπικότητα δεν δημιούργησε κάτι λέγοντας, “Με αυτό θα κερδίσω τόσες χιλιάδες δολάρια”.

Δηλαδή όταν ένας μεγάλος συγγραφέας, ζωγράφος, γλύπτης, τεχνικός, πολιτικός, εφευρέτης, αγρότης, κλπ., δημιουργεί, (ή δημιουργούσε) το κάνει (ή το έκανε) για να ευχαριστηθεί πρώτα ο ΄Ίδιος, οι φίλοι του, αλλά και να έχει κάποιο (μικρό ή μεγάλο) όφελος η κοινωνία…