Μια συνταγή για μια υπέροχη Γιορτινή πίτα με κιμά, τυρί με την γλυκιά αντίθεση από κάστανα και σταφίδες. Υπέροχοι συνδυασμοί γεύσεων για ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο.
Υλικά συνταγής
- 1 συσκευασία με 2 Χοντρά Φύλλα της Pillsbury (για παραδοσιακές σπιτικές πίτες)
- 800 γρ. ανάμεικτο κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
- 250 γρ. κάστανα (βρασμένα και ψιλοκομμένα)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 80 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά (1+1 χωριστά)
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Αφήνετε εκτός ψυγείου τα φύλλα για περίπου 20 με 30 λ μέχρι να μαλακώσουν και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις πάρουν 1-2 βράσεις, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, τη γραβιέρα, το 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αλείφετε ένα ταψί με λίγο λάδι, στρώνετε
το πρώτο φύλλο και το λαδώνετε ελαφρά. Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί την
ισιώνετε με ένα κουτάλι και τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο
επίσης λαδώνετε ελαφρά. Γυρίζετε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα
μέσα.
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αυγό, το οποίο
έχετε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι. Ψήνετε την πίτα για 55–60 λ περίπου
και την αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά πριν τη κόψετε σε κομμάτια.