Μία από τις πιο αγαπημένες μου χειμωνιάτικες πίτες είναι η μανιταρόπιτα. Όταν την έφτιαχνε η γιαγιά μου αφανιζόταν σε χρόνο ρεκόρ. Βέβαια, η γιαγιά μου την έφτιαχνε με φύλλα και όχι σε μορφή τάρτας. Εννοείται πως έμαθα την τέχνη με το φύλλο, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου είπα να δοκιμάσω να την κάνω σε μορφή τάρτας. Ε, το εγχείρημα μου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και γίνεται και πολύ εύκολα και γρήγορα.
Από ότι καταλαβαίνεις σήμερα το μενού λέει πανεύκολη συνταγή για μανιταρόπιτα. Σήκωσε μανίκια, σημείωσε τα υλικά και ετοιμάσου να τους συναρπάσεις όλους με την νόστιμη σου πίτα. Η συνταγή είναι ιδανική να την κάνεις και σε γενέθλια και σε τραπεζώματα, αλλά και σαν συνοδευτικό για τσάι και συμπάθεια με τις φίλες σου.
Συνταγή για νόστιμη μανιταρόπιτα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
για τη ζύμη:
- 200γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 150γρ. βούτυρο
- 2κ.σ νερό
- αλάτι
για τη γέμιση:
- 500γρ. μανιτάρια (της προτίμησης σου)
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 4 αυγά
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- 200γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Ζύμωσε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και πρόσθεσε το νερό. Συνέχισε να ζυμώνεις, μέχρι το ζυμάρι σου να γίνει μια ωραία μπάλα. Κάλυψε με μεμβράνη και βάλε το στο ψυγείο για μισή ώρα. Έπειτα, βγάλτην, άπλωσε την και βάλτην σε ένα ταψάκι για τάρτες. Κάνε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι και από πάνω στρώσε μια λαδόκολλα με ξερά φασόλια από πάνω. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για δέκα λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά βγάλε την λαδόκολλα με τα φασόλια και ψήσε για ακόμα 10 λεπτά. Αφού ψηθεί βάλε την βάση σου στην άκρη και ξεκινάμε με την γέμιση!
Ψιλόκοψε τα κρεμμύδια- εγώ τα κόβω σε λεπτές λωρίδες- και τα μανιτάρια. Ρίξε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σόταρε τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια μέχρι τα μανιτάρια να πιουν τα ζουμιά τους. Στην συνέχεια ρίξε το αλάτι, το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος. Ανακάτεψε και αφού δέσει κάπως η γέμιση ρίξε τον μαϊντανό και ανακάτεψε άλλη μια φορά. Άδειασε τη γέμιση πάνω στην τάρτα. Χτύπα τα αυγά και περίχυσε τα πάνω από το μείγμα. Τέλος ξέσπασε την τάρτα με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήσε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Αυτό ήταν, έτοιμη η μανιταρόπιτα!
Μυστικά
Μπορείς στην μανιταρόπιτα σου να προσθέσεις και κύβους ή κομματάκια από ζαμπόν. Επίσης, αντί για σκέτη παρμεζάνα μπορείς να επιλέξεις το τυρί που σου αρέσει ή να βάλεις ένα μιξ τυριών. Το ίδιο ισχύει και για τα μανιτάρια. Μπορείς να βάλεις όποιες ποικιλίες προτιμάς. Τέλος, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να βάλεις ένα ξερό κρεμμύδι και αντί για ακόμα ένα που λέει η συνταγή, δοκίμασε να βάλεις πράσο. Δίνει μια γλύκα στην πίτα που νομίζω θα σε ενθουσιάσει.