Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, ειδικά για τις μέρες της νηστείας που θέλεις κάτι γλυκό αλλά και γρήγορα. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις σαρακοστιανά μελένια ξεροτήγανα!
Συνταγή για ξεροτήγανα
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
για τη ζύμη:
- 1/3φλ. νερό
- 1/3φλ. κονιάκ
- 1/3φλ. σπορέλαιο
- 1φλ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1κ.γλ. κοφτό μαγειρική σόδα
- αλεύρι Φαρίνα όσο πάρει
- λάδι για το τηγάνισμα
για το μέλωμα:
- 1/2 θυμαρίσιο μέλι
- 1φλ. νερό
- 1κ.γλ. κοφτό κανέλα
- 1κ.γλ. κοφτό γαρίφαλο
- καρύδια χοντροκομμένα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε την μαγειρική σόδα με το πορτοκάλι. Αφού φουσκώσει ο χυμός πορτοκάλι ρίξτον σε μια λεκανίτσα και από πάνω ρίξε το σπορέλαιο, το κονιάκ, το νερό, το ξύσμα από το πορτοκάλι και όσο αλεύρι πάρε. Ζύμωσε μέχρι να σου γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη. Άφησε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για λίγο σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Έπειτα πάρε κομμάτια από τη ζύμη, άπλωσε τα και κόψε τα σε λωρίδες κατά μήκος. Το σχέδιο που μπορείς να κάνεις είναι το ρολάκι- σαν τριαντάφυλλο δηλαδή- ή σε φιόγκο, ή όποιο άλλο σχέδιο μπορείς να κάνεις. Βάλε λάδι σε τηγάνι και ρίξε μέσα τα ξεροτήγανα σου μέχρι να ροδίσουν.