Ο καθηγητής του ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας εξηγεί ποιες περιοχές θα πληγούν σε περίπτωση πλημμύρας Κηφισού και Ιλισσού.
Τις περιοχές που, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα πλημμυρίσουν με βεβαιότητα, όταν σε περίπτωση κακοκαιρίας, κάποια στιγμή υπερχειλίσουν ο Κηφισός και ο Ιλισσός, δείχνει με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής πολεοδομίας του ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.
Ειδικότερα, ο κ. Μπελαβίλας δημοσιεύει παράλληλα έναν χάρτη επικινδυνότητας πλημμύρας της Αττικής με βάση πολεοδομική μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για “σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για την πρόβλεψη της επίσημης επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2017-2018 από το ΥΠΕΝ για την Αττική και η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας”.
“Αν γίνει το κακό, από το ΚΙΣ “Σταύρος Νιάρχος” ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. H μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι”, τονίζει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι “αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της επικαιροποίησης τους επί το δυσμενέστερο σε σχέση με την κλιματική κρίση, της διατύπωσης των σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνου”.
Αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της επικαιροποίησης τους επί το δυσμενέστερο σε σχέση με την κλιματική κρίση, της διατύπωσης των σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνου. Δεν προχώρησαν ποτέ όπως αποκάλυψαν χθες με επάλληλες δημοσιεύσεις τους, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Greece Θεοδώρα Νάτσου και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης. Ο χάρτης του Βόλου, όπως και ο χάρτης του Πειραιά έδειχνε ότι η μισή πόλη είναι “στα κόκκινα”. Αλλά ο Βόλος πνίγηκε χωρίς σενάρια διαχείρισης, χωρίς σχέδιο διάσωσης του πληθυσμού. Η Κομισιόν από τον Σεπτέμβριο του 2022 με προειδοποιητική επιστολή καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Και η Ελλάδα στηρίζεται μόνο στην πολιτική του 112: Τρέξτε να σωθείτε!