Σίγουρα είμαι και εγώ μία από αυτούς. Για δυο πολύ βασικούς και απλούς λόγους. Πρώτον, δεν κάνω δίαιτα. Δεύτερον, ε για την εξυπνάδα μου ντε. Μετά από αυτή την έρευνα, λοιπόν, που δείχνει ότι εμείς οι έξυπνοι δεν μπαίνουμε στη διαδικασία δίαιτας, δε νιώθω πια μόνη. Είμαστε πολλοί και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γεύμα.
Λογικά όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε μπει σε κάποια ατυχή ή έστω πιο πετυχημένη δίαιτα. Ο στόχος μπορεί να ήταν είτε μια επίπεδη κοιλιά, μερικά νούμερα πιο κάτω στο τζιν, καλύτερος μεταβολισμός, κορμί-θανατηφόρο-σε-θέλω-μ’ έναν-όρο. Ο καθένας για τους λόγους του τέλος πάντων. Μήπως όμως αυτές οι δίαιτες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα;
6 λόγοι για τους οποίους εμείς οι πανέξυπνοι άνθρωποι (τι εννοείς το παράκανα;) δεν κάνουμε δίαιτα και μπράβο μας!
1. Οι δίαιτες μπορούν πολύ εύκολα να σε κάνουν να πάρεις κιλά, αντί να χάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που ακολουθούσαν συγκεκριμένη δίαιτα για διάστημα 2 ετών, στο τέλος αποδείχτηκε ότι τα κιλά τους κατά μέσο όρο ήταν περισσότερα στο τέλος παρά στο ξεκίνημα της δίαιτας.
2. Η δίαιτα σε κάνει να αναλώνεσαι σε διάφορες ανούσιες σχετικές σκέψεις. Πότε έφαγες, πόσα γραμμάρια ήταν το μπούτι από το κοτόπουλο, σε πόση ώρα πρέπει να ξαναφάς, πόσες θερμίδες έχει το ένα, πόσα λιπαρά έχει το άλλο, να πιεις χυμό αντί για σοκολάτα, να αφήσεις τις πατάτες θες δε θες προκειμένου να φας σαλάτα, να μείνεις νηστική ενώ πεινάς φρικτά, ποιο συνδυασμό να κάνεις ώστε να μην πάρεις γραμμάριο, ταπεράκια, μεζούρες, μαύρο ψωμί από το supermarket, ”α έχει ζάχαρη, δεν το τρώω”, ”α γιορτάζεις; Δε θα πάρω γλυκό μωρέ, κάνω δίαιτα”, ” λέω να μην έρθω απόψε, εξάλλου δε μπορώ να φάω βραδινό”. Και το βασικότερο, έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που κάνουν δίαιτα, σπαταλούν πολλή ενέργεια σε σκέψεις και ενέργειες σχετικές με τη δίαιτα τους, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποδοτικοί σε άλλες δραστηριότητες.
3. Κάθε αποτυχία στο να χάσεις κιλά, δίνει χρήματα σε ένα σωρό άτομα. Ένα χέρι τα παίρνει βίαια από το πορτοφόλι σου και τα δίνει σε συμπληρώματα, ειδικές τροφές, διαιτολόγους, ειδικές μπάρες δημητριακών, ειδικά ζυμαρικά, όλα ειδικά. Οι έξυπνοι άνθρωποι που το ξέρουμε αυτό το management γύρω από το βάρος, επιλέγουμε να τα δώσουμε αλλού. Σε ζαχαροπλαστεία! Αυτό κι αν είναι επένδυση.
4. Η στέρηση οδηγεί στην υπερβολή. Αυτό το πρόγραμμα, 6 μέρες τρως με το σταγονόμετρο και έχεις 1 (που ακούστηκε αυτό! Μόνο μια!) μέρα να φας ότι στερήθηκες τις υπόλοιπες, δεν είναι δώρον άδωρον; Δε σε προκαλεί να φας τις διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες μιας και για μια βδομάδα δε θα μπορείς; Ούτε προλαβαίνεις να τα κάψεις όλα αυτά, ούτε καν να τα απολαύσεις. Απλά θα θυσιάζεσαι 6 μέρες για να δεις μια (το τονίζω, μόνο μια) άσπρη μέρα.
5. Η δίαιτα σε προστατεύει από τις ”κακές τροφές”, μήπως όμως δεν είναι και τόσο κακές; Γιατί η σοκολάτα ας πούμε να θεωρείται κίνδυνος θάνατος ή η κάθε υποψία ζάχαρης; Mια λογική ποσότητα ούτε θα βλάψει την υγεία μας, ούτε θα αλλάξει δραματικά το βάρος μας. Οι δίαιτες βάζουν τόσες ταμπέλες σε τόσες τροφές και πάλι καλά που είμαστε και εμείς οι έξυπνοι για να αντισταθούμε σ’ αυτή τη μάστιγα που λέγεται δίαιτα ή αποφεύγω-τα-γλυκά.
Αν δε σε έπεισα, μπορείς να κάνεις όσες μα όσες δίαιτες θέλεις.
Από την Χρίστα Χατζηγεωργίου
πηγή : y-olo.gr