Τι να πεις όταν το παιδί δε θέλει να πάει σχολείο

0
256

Είναι συνηθισμένο τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσλεξία, να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο. Φυσικά και τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιες δυσκολίες μπορεί να μην θέλουν να ξαναμπούν στην διαδικασία του σχολείου. Γι αυτό πρώτα θα πρέπει να λάβεις υπόψη τις όποιες μαθησιακές δυσκολίες όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο γιατί εκεί είναι πιο ευαίσθητοι συνήθως οι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά. Αν βέβαια συμβαίνει μία στο τόσο να προτιμά να μην πάει στο σχολείο για να κάτσει σπίτι, δεν είναι κάτι περίεργο. Η κατάσταση γίνεται προβληματική όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο καθόλου και αλλάζει συνεχώς τους λόγους.

Δες τα σημάδια

Όταν γνωρίζεις τον λόγο που το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό. Στην περίπτωση όμως που δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του. Το πρόβλημα είναι πως τα παιδιά δεν ξέρουν πάντα τι να πουν οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τα σημάδια του bullying ή της απογοήτευσης. 

Βοήθησε το αποτελεσματικά

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να είσαι πανταχού παρούσα γι αυτό το λόγο πρέπει να συνεργάζεσαι με τους δασκάλους του παιδιού. Βέβαια το καλύτερο που μπορείς να διδάξεις σε ένα παιδί είναι την ικανότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Όταν είναι στο σχολείο αλλά και στη ζωή αργότερα είναι σημαντικό να μην αφήνει τους άλλους να το αδικούν.

Τι πρέπει να θυμάσαι

Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να θυμάσαι γι αυτό το ευαίσθητο ζήτημα:

  • Το σχολείο μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
  • Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δέχονται περισσότερο bullying από ότι τα υπόλοιπα παιδιά
  • Αν καταλάβεις τους λόγους που το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο θα μπορέσεις πραγματικά να το βοηθήσεις.

Τι να πεις στο παιδί


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απαντήσεις σε ένα παιδί όταν δεν θέλει να πάει στο σχολείο:

  • Όταν λέει απλά πως δεν θέλει να πάει, μπορείς να του απαντήσεις πως αναρωτιέσαι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Σε αυτό το σημείο είναι καλό να του πεις πως θέλεις να βρείτε μαζί τη λύση σε ότι το απασχολεί.
  • Αν πει ότι είναι πολύ κουρασμένο για να πάει στο μάθημα πες του πως το καταλαβαίνεις και θα ακυρώσεις άλλες δραστηριότητες που έχει το απόγευμα για να ξεκουραστεί. Τις επόμενες μέρες παρακολούθησε τη συμπεριφορά του για να καταλάβεις αν απλώς το παιδί ήταν κουρασμένο.
  • Όταν ένα παιδί λέει ότι μισεί το σχολείο υπάρχει η πιθανότητα να έγινε κάποιο περιστατικό που επισκιάζει όλα τα άλλα. Πες του ότι πιστεύεις πως κάτι έχει συμβεί στο σχολείο και ζήτησε του να σου μιλήσει με λεπτομέρειες για το περιστατικό.
  • Εάν σου πει πως τα υπόλοιπα παιδιά φέρονται άσχημα, θα πρέπει να δείξεις κατανόηση και να μάθεις λεπτομερώς τι συμβαίνει και με ποια παιδιά. Μάθε του πως να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ψάξε για σημάδια bullying.

mother.gr